De woning van Jan Giellen
De woning van Jan Giellen Foto: Oude foto

Giellen-Beterams

Venray | Deze foto is genomen bij de woning van Jan Giellen. Johannes Giellen werd op 12 augustus 1863 in Holthees geboren als zoon van Peter Giellen en Anna Gertruij Janssen.


Hij trouwde op 5 mei 1911 met de dan 38-jarige Maria Beterams. Maria Gertrudis Beterams werd op 23 juli 1872 in Wanssum geboren als dochter van Lodewijk Beterams en Jacoba Gielen. Het jonge paar ging aan de Oostrumseweg in Geijsteren wonen. Jan verdiende de kost als landarbeider. Het paar kreeg twee zonen, waarvan er één levenloos werd geboren. Onder invloed van de Rooms Katholieke kerk was vroeger een doodgeboren kindje een zonde. Het kindje was niet rein en zuiver, zo was de dwingende overtuiging van de kerk. Hij of zij was niet gedoopt. Het doopwater dat een pasgeboren kindje moet zuiveren van de duivel, van de erfzonde, was niet over het hoofd van het kindje uitgegoten. Daarom mocht het kindje ook niet begraven worden op het kerkhof. Een kerkhof heeft gewijde grond en een doodgeboren kindje 'vervuilt' deze grond. Het werd dan begraven in een speciaal aangewezen deel van het kerkhof: de ongewijde grond. Soms begroef men het kindje thuis. Een doodgeboren kindje werd vaak geen naam gegeven. Er werd geen rouwkaart of bidprentje gemaakt en er kwam geen uitvaartdienst.


Piet, de oudste en dus enige overgebleven zoon staat rechts op de foto. Hij werd op 2 juli 1912 in Holthees geboren. Piet trouwde met Truus Weijmans. Zij werd op 8 juli 1928 in Overloon geboren. Ze gingen bij de ouders van Piet wonen en adopteerden drie kinderen.
Jan Giellen overleed op 1 februari 1948 in Venray. Zijn vrouw Maria overleed op 31 maart 1944. Zoon Piet overleed op 21 oktober 1974 in Geijsteren en zijn echtgenote Truus op 20 november 2007 in Venlo.


Het huis op de foto werd afgebroken en er werd een nieuw huis gebouwd. Dit staat thans op de hoek Oostrumseweg/Graaf van Schellaertstraat.

Foto: privécollectie Jan Giellen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray