Venray wil meer toeristen trekken


Venray | Het Venrayse college van B en W wil meer toeristen en recreanten trekken. Om dat te bereiken heeft gemeente Venray een visie en actieprogramma recreatie en toerisme 2026 samengesteld. De gemeenteraad moet de plannen van het college nog wel goedkeuren.


Het huidige actieplan stamt uit 2010 en is volgens het collegebestuur aan een opfrisbeurt toe. Uit het nieuwe plan blijkt dat Venray, in vergelijking met de omliggende gemeenten, vooral goed scoort met dagrecreatie. In totaal trekken bezoekers van de gemeente jaarlijks ruim 53 miljoen euro uit. 'Het winkelaanbod in Venray speelt hierin een voorname rol. Daarnaast trekken de dagrecreatieve aanbieders, hoewel in aantal bescheiden, gemiddeld relatief veel bezoeken', staat er in het voorstel. In tegenstelling tot andere gemeenten in de regio ontbreekt het Venray aan een grote publiekstrekker als Toverland of Holland Casino.

Op het vlak van het verblijfstoerisme blijft Venray wat achter vergeleken met de omliggende gemeenten. In Venray wordt bijna 14 miljoen uitgegeven. Dat bedrag ligt in Boxmeer (15 miljoen), Bergen (15), Horst aan de Maas (99), Peel en Maas (31) en Venlo (82) hoger. Het aantal verblijfsaanbieders in de gemeente Venray is volgens het onderzoeksrapport kleiner dan in de omliggende gemeenten. Venray beschikt over 6300 slaapplaatsen voor toeristische verhuur. Het merendeel van de capaciteit is verdeeld over vijftien reguliere campings en minicampings. Daarnaast heeft Venray 200 hotelkamers, verdeeld over vijf hotels.

In totaal is Venray met 3,75 miljoen dagrecreatieve bezoeken en 146.000 overnachtingen goed voor zo'n 67 miljoen bestedingen op jaarbasis. Gezamenlijk heeft de toeristische sector een viertal ambities vastgesteld om aan de slag te gaan. Zo wil Venray de aansluiting zoeken met regionale samenwerkingsverbanden binnen Noord-Limburg en Brabant, moet de beleving van het landschap versterkt worden met betere routes, moet de diversiteit en kwaliteit van de verblijfsrecreatie versterkt worden en dient het centrum verrijkt worden met recreatie en toerisme. Ook wordt er gezocht naar een gezinstrekker in het buitengebied.