Rozenkwekerij naar de overkant


WANSSUM | Rozenkwekerij Roparu in Wanssum wordt flink groter. De uitbreiding vindt echter niet plaats op het adres Geijsterenseweg 20, waar Roparu nu is gevestigd, maar op het schuin tegenover gelegen adres nummer 21. Op de huidige locatie is geen uitbreiding meer mogelijk.


Het bedrijf aan de Geijsterseweg 20 ligt nu in het rivierbed van de Maas, waar strenge eisen gelden met het oog op de waterveiligheid. Nieuwe ontwikkelingen zijn daar nauwelijks toegestaan. Bestaande activiteiten worden in het kader van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum verplaatst om de Maas de ruimte te bieden. Bovendien breidt de haven van Wanssum richting het bedrijf uit. Roparu wil echter groeien, wat aan de andere kant van de Geijsterenseweg wel kan. 'Nummer 21' grenst aan het landgoed van baron de Weichs de Wenne. Volgens de vergunningaanvraag is de baron akkoord met de Roparu-plannen. Wel ligt er de eis van de baron op tafel om de dubbele beukenlaan langs de zandweg bij 'nummer 21' door te kunnen trekken. Patrick Wijnhoven van Roparu Rozen heeft dat toegezegd.


De bedrijfsactiviteiten van Roparu op het huidige adres blijven in stand, maar groei daar is niet meer mogelijk. Dinsdag 21 april bespreekt de commissie Wonen het collegevoorstel, dinsdag 12 mei beslist de gemeenteraad erover.