Afbeelding
Foto: Eigen foto

Stan Vullings: 'Crisis lijkt onder controle'

SHANGHAI | Stan Vullings (27) uit Castenray woont in de Chineze miljoenenstad Shanghai, één van de grootste steden ter wereld. Daar werkt hij bij een Fins wervings- en selectiebureau. Hij kreeg al in een veel vroeger stadium dan Nederland met het coronavirus te maken. Begin februari ging hij thuis werken en werden in Shanghai strenge maatregelen genomen om het virus de baas te worden. In Nederland werden zes weken later dergelijke maatregelen genomen. Inmiddels heeft de Castenrayenaar werktijdverkorting en hij maakt zich wat zorgen over de situatie thuis.



Half maart vertelde Vullings dat je alleen nog met een QR-code in veel kantoorgebouwen kunt binnenkomen. Die code toont met een kleur aan of iemand bijvoorbeeld coronavrij is of uit een risicoland komt. Nederland wordt in China als hoog-risico land gezien. Maskers, webinars en digital meetings zijn in China het nieuwe normaal, volgens Vullings. "Door de constante daling van nieuwe besmettingen zie je een groot optimisme, dat we het virus onder de duim krijgen", zei hij toen."


Enkele weken terug meldde je optimisme. Is er dat nog steeds?

"De Chinese en buitenlandse inwoners zijn nog steeds optimistisch over de voortgang. Ook Wuhan, waar de virusuitbraak begon, komt weer langzaam op gang. Op de planning staat dat mensen de stad vanaf deze week weer mogen verlaten. Echter heerst er ook nieuwe ongerustheid, over 'importgevallen'; virusdragers die in de afgelopen weken terug naar China zijn gekomen. Dit zijn veelal Chinezen die huiswaarts keren, of uit angst juist nu andere delen van de wereld ontvluchten. Mondkapjes blijven nog wel even het nieuwe normaal."


Wanneer werden de strenge maatregelen van kracht in China en wat is daar nu nog van over?

"Op 23 januari ging Wuhan waar het allemaal begon in lockdown. Op 27 januari werd de Spring Festival-vakantie verlengd tot 2 februari, die aanvankelijk maar tot 30 januari zou duren. Daarop besloten de Chinese provincies verdere maatregelen te treffen. Shanghai sloot bedrijven tot 9 februari. Het duurde uiteindelijk tot 19 maart dat er geen nieuwe lokale besmettingen meer werden gemeld. Naast mondkapjes en temperatuur-checks zijn de heftigste maatregelen nog van betrekking op het in- en uitreizen van China. In veel gevallen is dat simpelweg niet mogelijk. De mensen die toch terugkomen naar China, worden bij aankomst direct voor twee weken in quarantaine geplaatst. In de meeste gevallen in een hotel."



Zijn grote bijeenkomsten geoorloofd?

"Nee, grote bijeenkomst mogen niet. We zien daarnaast ook dat enkele publieke voorzieningen (zoals bioscopen) na een korte periode van heropening toch weer worden gesloten. De meeste publieke parken zijn heropend en worden door heel veel mensen bezocht na de lange periode van (sociale) quarantaine."


Hoe staat het met de horeca en de scholen?

"In Shanghai gaan de meeste horecagelegenheden weer open en zien we vooral buitenlanders die de kroegen bezetten. Dat zorgt in veel gevallen voor bezorgde blikken bij de lokale bevolking. Voor scholen ligt het aan het provinciale bestuur, maar we verwachten dat de meeste scholen deze maand weer open gaan."


In Nederland stort zo’n beetje alles in, behalve de zorg, maar die raakt overbelast. De bedrijven hier hebben het zwaar. Hoe is dat bij jullie?

"In mijn werkveld zien we direct de harde economische gevolgen. Het aantal beschikbare kandidaten voor werk is hard gestegen, terwijl weinig bedrijven nu beslissingen nemen met betrekking tot de werving-en selectie van personeel. In veel sectoren worden medewerkers gevraagd een salarisverlaging te accepteren of onbetaald verlof te nemen. Het midden- en kleinbedrijf krijgt financiële ondersteuning in de vorm van verlaging en uitstel van sociale lasten en belastingen. Ook kunnen bedrijven een aanvraag indienen bij de bank voor een uitstel van rentelasten. Achterstallige betalingen van leningen worden in bepaalde gevallen niet beboet."


Is de crisis onder controle bij jullie?

"De crisis voelt onder controle. Afgelopen weekend werd het nationale QingMing Festival gevierd, wat gepaard gaat met het herdenken van overleden familieleden. Deze dag stond dit jaar ook symbool voor een nationale rouwdag ter herdenking van de CoViD-19 slachtoffers, met onder meer drie minuten stilte vanaf 10 uur in de ochtend, gevolgd door sirenes en de vlag halfstok."



Hoe is het op je werk en voel je je veilig in Shanghai?

"Om de financiële gevolgen voor ons bedrijf tegemoet te komen heb ik in overleg besloten mijn werkweek met drie dagen in te korten. Dat geeft me meteen extra tijd om de Chinese taal beter te leren en parttime kan ik wat andere skills inzetten. Ik voel me absoluut niet onveilig in China, maar aangezien het om een nieuw virus gaat, blijven we op onze hoede."


Maak je je zorgen over thuis? Het virus raakt ook Limburg steeds harder.

"Ik maak me zeker zorgen over de situatie thuis en hoop dat iedereen gezond mag blijven. Daarnaast, opgegroeid zijnde in een gezin met een eigen bedrijf, hoop ik dat de gevolgen voor het bedrijfsleven te overzien zijn."


Foto: Stan Vullings op een boulevard in Shanghai.