Afbeelding
Foto: Helpende Handen

Helpende Handen in de ban van corona

Venray | Ook India is in de ban van het coronavirus. "Gelukkig is het Helpende Handen-project tot nu toe virusvrij", zegt voorzitter Bart Veldpaus uit Venray. "Elke drie à vier dagen hebben wij in deze moeilijke tijd contact met initiatiefnemer Steven Vidyaakar. Zo blijven wij over en weer op de hoogte."


Voordat het coronavirus in India uitbrak, heeft Helpende Handen uitgebreid verteld over de situatie in Nederland en in Europa. "Veel van de preventiemaatregelen die wij hanteren, heeft Steven al snel overgenomen. In India grijpt dit virus snel en meedogenloos om zich heen. En, zoals zo vaak, worden vooral de meest kwetsbaren het hardst getroffen. Mensen in armzalige hutjes, in de krottenwijken en de daklozen op straat, vaak verstandelijk beperkt, psychiatrisch ziek, oud/dementerend, lichamelijk ziek, en ga zo maar door. Wij houden ons hart vast. Momenteel is er sinds een week een totale lockdown in India. Hoe dit gehandhaafd wordt, is goed te zien op YouTube-filmpjes."


Het project bestaat uit verschillende locaties. "Steven heeft alle locaties hermetisch afgesloten. Het externe personeel is thuis. Vooralsnog is er een relatieve rust. Maar of hij het virus buiten kan houden? Ook de Helpende Handen-school is gesloten, de leerlingen en docenten zitten thuis. Er wordt, zoals bij ons wel gebeurt, geen lesgegeven via internet. De kansarme schoolkinderen hebben geen internet of een pc thuis. Op last van de lokale overheid heeft Steven in eerste instantie het ziekenhuis gesloten. Omdat de nood hoog is, is het ziekenhuis sinds maandag weer gecontroleerd opengegaan voor niet-coronapatiënten. Het ziekenhuis is niet ingericht op de behandeling van coronapatiënten. In India is er gemiddeld slechts één ziekenhuisbed op tweeduizend inwoners beschikbaar, en één ic-bed op 84.000 inwoners."


In de omgeving van de tempel in het dorpje Thiruverkadu zwerven veel dakloze mensen op straat. "Normaal krijgen zij van hindoe-gelovigen een beetje geld", weet Veldpaus. "Sinds de totale lockdown hebben de vele daglonersgezinnen van de ene op de andere dag geen werk en dus ook geen inkomsten meer. Normaal staan deze mannen en vrouwen ’s ochtends vroeg op een vaste plek in het dorp. Nadat het dagloon voor die dag is vastgesteld, rijden ze mee naar de werkplek. Het loon is extreem laag. Maar beter iets dan niets. Er zijn geen sociale voorzieningen; geen WW, bijstand, arbo-controles of ziekte-uitkering. Nu de economie is stilgevallen, hebben deze dagloners geen inkomsten meer. Veel dagloners komen uit onder andere de noordelijke deelstaat Bihar. Zij reizen, zoals u wellicht op tv hebt gezien, massaal met de trein, bus of te voet, terug naar hun geboortestreek. Het corona-effect van deze enorme migratie is pas over een week te zien. In quarantaine gaan kunnen deze dagloners niet. Zij hebben eigenlijk geen optie: het is de straat op of honger lijden. Er zijn schattingen van 300 tot 500 miljoen besmettingen in mei. Steven gaat, met financiële steun van Helpende Handen Nederland en Wilde Ganzen, de kwetsbare daklozen en werkloze dagloongezinnen in Thiruverkadu helpen." Sinds maandag worden er, in ieder geval de eerste maand, tweemaal per dag meer dan 600 voedselpakketten uitgedeeld onder de meest kwetsbare mensen. Mocht het nodig zijn, dan wordt deze periode verlengd, vervolgt Veldpaus. "Hoe hou je anderhalve meter afstand als je in een dichtbevolkt gebied woont? Hoe kun je de handen met zeep wassen als er geen zeep en nauwelijks water is? Hoe hou je het vol om weken met zes mensen in een kleine ruimte van golfplaten te verblijven in de hitte? In Chennai zijn veel kleinere en grotere slums. Een van de grootste ligt in de wijk Kotturpuram aan de Adyar-rivier. De mensen wonen dicht op elkaar, in kleine schamele hutjes, met dunne provisorische scheidingswandjes en straatjes van nog geen meter breed. De bewoners doen hun behoeftes op de zeer vervuilde oever van de rivier. Er zijn slechts enkele waterpompen. Net als in meerdere Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse landen is er, in zeer korte tijd, door deze coronacrisis een zeer zorgelijke situatie ontstaan in een land met 1,3 miljard mensen. Hopelijk verlichten de aangeboden maaltijden het lijden van deze mensen een beetje."


Voor meer informatie: www.helpendehandenindia.nl.