Mees Röttgering traint nu vooral in zijn achtertuin.
Mees Röttgering traint nu vooral in zijn achtertuin. Foto: eigen foto

Talent zet koers naar Keulen

Venray | Mees Röttgering behoort tot de grootste tennisbeloften van Nederland, maar ook voor hem is in de coronacrisis passen en meten. De 12-jarige inwoner van Wanssum kan gelukkig trainen op een privétennisbaan van bekenden. Momenteel is vader Sander Röttgering zijn enige sparringspartner en veel weerstand kan zijn vader niet meer bieden. "Vroeger won ik nog wel, maar die tijden zijn helaas echt voorbij", vertelt vader Sander Röttgering. "We zijn al erg blij dat we op deze privébaan kunnen tennissen."


Toch is er ook in crisistijd goed nieuws te melden rondom de tiener. Hij gaat vanaf dit tennisseizoen namelijk spelen voor Viktoria Köln. "Mees speelt ook al competitie in België en Nederland, maar in Duitsland krijgt hij per wedstrijd betaald en bij een overwinning van het team krijgt hij een bonus volgens mij. Dat is wel een bijzondere mijlpaal natuurlijk. Mees is gevraagd om bij de club te komen en de eerste wedstrijd staat gepland op 6 juni. Of de wedstrijden gespeeld worden, is natuurlijk maar zeer de vraag, maar voorlopig gaat het door."

Mees is ondanks de crisis dagelijks urenlang bezig met zijn sport. "Het is bewonderenswaardig om te zien hoe Mees ook in deze moeilijke tijden bezig is met zijn sport", vertelt zijn vader trots. "Tijdens de ochtenduren is hij anderhalf uur bezig met hardlopen en andere fysieke oefeningen en 's middags wordt er bijna twee uur getennist. Onze achtertuin is momenteel net een fitnesscentrum. Het is niet gemakkelijk, maar hij doet het erg goed. Hij weet wat er van hem gevraagd wordt."

Dat Mees flink aan de weg timmert, laten zijn resultaten de afgelopen weken wel zien. Voordat de scholen sloten vanwege de coronacrisis was hij vier weken weg vanwege tennis. "Ik denk dat hij nu al zeven weken niet op school is geweest. Ook daar moet hij bijblijven, er wordt aangewerkt. Hij heeft onlangs nog vier finales gespeeld in het Europe-circuit voor spelers van twaalf tot en met veertien jaar. Hij hoort dus bij de jongste tennissers van zijn categorie. Op de ranglijst staat hij veertiende. We zijn erg trots op hem. In zijn categorie hoort hij bij de top van de wereld."

Hoe de competitie in Duitsland gaat verlopen, durft Röttgering nog niet te zeggen. "Hij zal de weekenden wellicht daar moeten doorbrengen. Keulen is wel te doen, maar uitwedstrijden zijn verder weg. De entourage in Duitsland is wel een stuk fraaier. Hij gaat in stadions spelen en dat is in Nederland op veel plaatsen wel anders. Ook gaat hij bij de senioren spelen, dus ik ben benieuwd of hij alle ballen nog terugslaat."

Om op niveau te blijven werkt Mees zich dus thuis in het zweet. Normaliter trainer hij zes keer per week in Eindhoven. "Eigenlijk hebben we alle faciliteiten. We hebben ook een ballenkanon. Ook daar kunnen we mee trainen, bovendien krijgen we de juiste begeleiding van de Nederlandse tennisbond. Aan faciliteiten ontbreekt het niet. Toch blijft het een hele puzzel, maar ik denk dat hij er weer klaar voor is als er weer getennist mag worden. Ik hoop dat de tennissport eerder wordt opgepakt. Je staat toch ver van je tegenstander af."

Mees Röttgering kan op een privébaan zijn uren maken

Aan het einde van dit schooljaar gaat Mees naar de havo. Daar gaat hij een apart programma volgen voor topsporttalenten. "Op die manier kan hij zich zo goed mogelijk richten op zijn tenniscarrière. Hij maakt nu mooie stappen, maar het is belangrijk om dat vast te houden."

Afbeelding