Frans Koenen begint aan zijn derde seizoen bij eersteklasser SV Venray.
Frans Koenen begint aan zijn derde seizoen bij eersteklasser SV Venray. Foto: Henk Lammen

Koenen blijft Venray trouw

Venray | Achter de naam van voetbaltrainer Frans Koenen stond lange tijd een vraagteken. Als enige voetbaltrainer in de gemeente Venray had hij zijn aflopende contract nog niet verlengd of opgezegd. De 61-jarige oefenmeester zette onlangs zijn krabbel onder een nieuw contract bij SV Venray. Koenen begint tijdens de zomer samen met assistent-trainer Mandy Passon aan zijn derde seizoen bij de eersteklasser.


Dat Koenen zijn contract niet verlengde, had een simpele oorzaak. "De selectie was nog niet op orde. Het perspectief is nu goed en dat was een belangrijke voorwaarde", legt Koenen uit. "Ik heb het verder goed naar mijn zin hier. Er staat een leuke, goede groep en dat werkt prettig." Koenen kende met Venray een uiterst moeizame start van het seizoen. De eerste zege werd pas geboekt op zondag 8 december tegen De Ster (4-3, red.), maar daarna kreeg Venray de smaak te pakken. Van de laatste zeven duels werden er vijf gewonnen. "We hadden onze draai eindelijk gevonden. Daarvoor was het echt een groot fiasco Het is begrijpelijk dat de KNVB het seizoen definitief heeft gestaakt. Gezondheid staat voorop. Volgend jaar moeten we beter beginnen. Deze groep kan mooie dingen laten zien in de eerste klasse." Ook het terugtrekken van het tweede elftal, viel Koenen zwaar. "Een club als Venray moet gewoon twee volwaardige selectieteams hebben. Wisselspelers van het eerste moesten soms met lagere elftallen mee, dat is natuurlijk geen doen en dat moet anders."


Dat er zaken moeten veranderen bij de voetbalclub, beaamt Wim Vievermans van de technische commissie. Het wegvallen van het tweede elftal was een doorn in het oog van de beleidsbepalers. "Veel jongens stoppen al vroeg met prestatief voetballen. Deze trend willen we doorbreken. Veel spelers krijgen een goede en gedegen opleiding binnen onze club. Dat kost geld en daar mogen we ook wel wat voor terug verwachten." Om het gemis van een tweede team op te vangen, heeft SV Venray een team aangemeld voor de nieuwe competitie voor teams onder de 23 jaar. Deze competitie moet de overstap van de junioren naar het eerste versoepelen. "Dat team gaat op zaterdag spelen. Hopelijk heeft dat een aanzuigende werking", vertelt Vievermans. "De samenstelling van het nieuwe team is nog niet op orde, maar daar werken we hard aan. In de regio zijn meer clubs die een team hebben aangemeld voor de nieuwe competitieopzet."

Vievermans is in ieder geval blij dat Koenen zijn contract heeft verlengd bij Venray. "We hebben, ook toen het slechter ging, niet aan zijn kwaliteiten getwijfeld. De perikelen rondom het tweede elftal spelen natuurlijk ook mee in de prestaties. Toen het rustiger werd en het aantal blessures afnam, ging het lopen. Hopelijk loopt het komend seizoen vanaf het eerste duel."

Afbeelding