Windenergie op laag pitje

OIRLO | "We kunnen geen bijeenkomsten houden, geen dorpsraad, bij de gemeente werkt iedereen thuis, alles wordt opgeschoven, we kunnen nu niets. De gezondheid is nu het belangrijkste."


Aan het woord Anita Loonen, dorpraadvoorzitter in Oirlo. Ze heeft er een hard hoofd in dat in het najaar een haalbaarheidsrapport over het mogelijk plaatsen van windmolens aan de gemeenteraad van Venray voorgelegd kan worden. In de gemeente Venray kunnen alleen oostelijk van de A73 windturbines komen, in een brede strook tussen Geijsteren en ten oosten van Castenray.

Frank van Bussel onderzoekt voor de gemeente Venray als kwartiermaker de mogelijkheden voor een windmolenpark van drie tot zes turbines in dat geboed. Zijn belangrijkste opdracht is nu draagvlak vinden voor het project door te praten met omwonenden, agrariƫrs, dorpsraden en andere belanghebbenden.
Vrijdag 13 maart, enkele dagen voordat Nederland in sociale isolatie ging, had Van Bussel nog overleg met de voorzitters van de dorpsraden Oirlo, Castenray, Veulen en een aantal kritische inwoners uit Oirlo en Castenray. Er is toen een stappenplan besproken en Van Bussel zegde de oprichting toe van een commissie die de haalbaarheid van windmolens toetst. Een draagvlakonderzoek is daarvan een wezenlijk onderdeel.

De bedoeling is dat de onderzoekscommissie, waarvan de namen nog niet bekend zijn, informatiebijeenkomsten in de betrokken dorpen houdt, waarbij de mogelijkheden voor een windmolenpark worden uitgelegd. Afgesproken is ook dat voor- en tegenstanders van windenergie in Venray het woord mogen voeren. Dit om een onafhankelijk rapport aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden. Met het rapport in de hand is het de bedoeling dat de raad in het najaar besluit of door moet worden gegaan met het windproject, of dat er een streep door wordt gezet. Loonen benadrukt dat de dorpsraad geen partij is in de onderzoekscommissie die Van Bussel samenstelt. "De dorpsraad heeft alleen een informerende en faciliterende rol. De projectbegeleider stelt zelf de commissie samen met een mix aan kundige en kritische mensen."