Spannende tijden voor 't Zorghuus

YSSELSTEYN | Sinds 13 maart zijn familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers niet meer welkom bij bewoners van 't Zorghuus. De hoop is om op die manier het coronavirus buiten de deur te houden. "Dat is tot nu toe gelukt", zegt Rob Keijzer, voorzitter van 't Zorghuusbestuur. Om er in een adem toe te voegen dat het spannende en moeilijke tijden zijn voor de Ysselsteynse zorginstelling.


Door Henk Baltussen


Er wordt in deze periode een zwaar beroep gedaan op de professionele hulpverleners van 't Zorghuus, zegt oud-huisarts Keijzer. "We willen dat ons personeel zichzelf thuis heel strikt aan de isolatie-voorschriften houdt. Om maar te voorkomen dat het virus 't Zorghuus binnenkomt. Nu alle maatregelen van kracht zijn, kan een eventueel coronalek bijna alleen nog maar bij het personeel zitten. We kunnen het nu nog opvangen. Krijgt een patiënt corona, dan is dat een ernstige zaak. We zitten hier met 25 kwetsbare mensen. Daarbij mag het personeel nu niet ziek worden. Als iemand al zegt verkouden te zijn, wat moeten we dan? Testen zou de oplossing zijn. Na veel bidden en smeken hebben we testmateriaal voor twee personen gekregen. Eentje ervan is al gebruikt omdat een patiënt verdacht was. Die bleek gelukkig coronavrij. Nu hebben we nog één test in huis."

Via de GGD kreeg Keijzer te horen dat deze week meer testen beschikbaar komen. Dan kunnen patiënten en medewerkers worden getest. Dat maakt het werk minder moeilijk, zegt Keijzer.

In 't Zorghuus wonen mensen met dementie die over twee groepen zijn verdeeld, in de derde groep wonen mensen met een verstandelijke en /of meervoudige beperking. "De medewerkers van 't Zorghuus gaan voor rust, reinheid en regelmaat", legt Keijzer uit. "Maar we hebben wel te maken met verschillende groepen. De gehandicapten begrijpen dat ze geen bezoek krijgen. Tegelijkertijd is er ook angst bij ze. Voor mensen met dementie is dat anders, natuurlijk. Testen, testen, testen, dat is wat we hier willen."