De krijtslang werd vanuit de lucht vastgelegd met de drone van cameraman Wim Wijnhoven.
De krijtslang werd vanuit de lucht vastgelegd met de drone van cameraman Wim Wijnhoven. Foto: Wim Wijnhoven

Krijtslang als steuntje in de rug

Heide | Op de Groeneweg in Heide is zaterdag de hele dag met man en macht gewerkt aan een stoepkrijtkunstwerk. De krijtslang van zo'n 45 meter is bedoeld om de senioren in het dorp een hart onder de riem te steken. "De reacties waren overweldigend. Heel bijzonder om te doen", vertelt Mariëlle Swinkels enthousiast.


Swinkels heeft samen met haar kinderen een deel van het kunstwerk voor haar rekening genomen. "Het idee is eigenlijk ontstaan tijdens de eerste dagen dat de kinderen niet meer naar school mochten vanwege de coronacrisis. Er ontstond een challenge om meer kleur op straat te krijgen. Daar hebben we denk ik wel gehoor aan gegeven en volgens mij is het zeer geslaagd."


Groepjes

In verschillende groepen werd vanaf zaterdagochtend hard aan het kunstwerk gewerkt. In totaal hebben ongeveer vijftien kinderen met ouders aan het project gewerkt. "We hebben ons wel aan de regels van het RIVM gehouden. Daarom moesten we ook afwisselen. Niet iedereen kon tegelijkertijd krijten."

Het stoepkrijtkunstwerk is als verbinding tussen de verschillenden bejaardenwoningen in het dorp getekend. "We hebben maar een paar bejaardenwoningen en de bewoners ervan hebben we nu in het zonnetje gezet. Er werden hartjessymbolen vanuit de huiskamers gemaakt en dat is wel erg mooi om te zien. Nu hebben de ouderen iets om te bewonderen en de jeugd heeft mooie afleiding gehad."

Dankzij de mooie weersverwachting is het kunstwerk lang te bewonderen. "We hebben bewust voor afgelopen zaterdag gekozen. Hopelijk kan iedereen nog lang van het werk genieten."

'Ik roep iedereen op om paaseieren bij het raam te zetten'

Swinkels is momenteel al bezig met het opzetten van een nieuwe uitdaging. Ze wil samen met haar dorpsgenoten een vervolg geven aan de in heel Nederland populaire berenjacht. "We roepen nu iedereen op om komend weekeinde enkele paaseieren bij hun raam te zetten, dan kunnen de kinderen, uiteraard op verantwoorde wijze, op jacht naar paaseieren tijdens een speurtocht. Zo ontstaan er ook in crisistijd mooie ideeën."

Afbeelding