Herman Elbers:
Herman Elbers: "Lourdesgrot inspiratiebron." Foto: Rikus ten Brücke

Video: Drukker dan ooit bij Maria

VENRAY | Eerst het slechte nieuws: het traditionele rozenkrans bidden bij de Lourdesgrot in Venray is voor de komende meimaand geschrapt. Het goede nieuws is dat het de laatste weken bij de grot in het park van het St. Jozefklooster aan de Eindstraat drukker is dan ooit. Het zal niemand verbazen dat In beide gevallen dat vermaledijde coronavirus de oorzaak is.



"De mensen houden keurig afstand van elkaar", zegt Herman Elbers, die zich al jaren over de grot ontfermt. "Ik hou het in de gaten, maar hoef nooit in te grijpen."
Dat het rozenkrans bidden bij Maria en Bernadette in mei niet door kan gaan, doet hem pijn. "Maar dit is overmacht. Er stonden daarvoor vijf vrijdagen in de maand mei gepland. Ook telkens was er een koor geregeld, uit Geijsteren, Ysselsteyn en Venray. Ze zijn allemaal afgezegd. Gemiddeld komen er op zo'n vrijdag zo'n honderd mensen naar hier. Er is ruimte genoeg voor ze om te zitten. Ze bidden dan met elkaar, zingen liedjes waarvoor boekjes met teksten beschikbaar worden gesteld. Volgend jaar maar weer."

Desondanks hoeven Maria en Bernadette niet te vrezen in de vergetelheid te geraken. "Deze Lourdesgrot blijft een inspiratiebron voor veel mensen", weet de 77-jarige Elbers. "Vooral in tijden als deze, als het moeilijker gaat, er meer onzekerheid is, zie je meer mensen. In oorlogstijd zaten de kerken ook voller. De laatste weken zie je voorbijgangers in toenemende mate in dit stille hoekje kaarsjes ontsteken voor anderen en zichzelf. Het zijn wandelaars die hier eventjes stilstaan. Ook veel fietsers stappen af. Vaak komen ze speciaal voor Maria naar hier."

Nee hoor, Elbers is geen pater of pastoor die zijn 'waar' aanprijst. Hij is een oud-beroepsmilitair die in 1997 met zijn vrouw vanuit Wellerlooi naar een appartement aan de Kloosterhof in Venray verhuisde. Hij ontdekte in het park bij de flat een zandberg waaronder de grot, die in 1938 is gebouwd, verstopt was. "Van de gemeente kreeg ik toestemming de grot te herstellen. De beelden van Maria en Bernadette zijn eruitgehaald, voordat zand over de grot werd gestort. Stichting Kruisen en Kapellen bleek ze nog te hebben. In 1998 is de Lourdesgrot opnieuw ingewijd. Ik doe het onderhoud en zorg dat het er allemaal netjes bij ligt."

Met de verkoop van kaarsen door het jaar heen kan Elbers het onderhoud bekostigen. De theelichtjes voor bij de grot kosten dertig cent, de grotere kaarsen zeventig cent. Ook noveenkaarsen biedt Elbers aan. Die kosten weliswaar vijf euro, maar daar brandt die dan ook negen dagen en nachten voor. Elbers: "Mensen steken ze aan met een speciale intentie, voor bijvoorbeeld genezing of kracht voor een zieke of in moeilijke omstandigheden zoals we nu meemaken. Op die kaarsen plak ik zelf de beeltenissen van Maria en Bernadette uit onze grot."

Rozenkrans bidden bij Lourdesgrot naar volgend jaar

Elbers hoopt dat de activiteit van De Zorggroep op 15 augustus tijdens Maria Tenhemelopneming wel doorgaat. Het naastgelegen Vincentiushof, waar mensen met dementie verblijven en waar Elbers vrijwilligerswerk verricht, is van De Zorggroep. Ook oktober is aan Maria toegewijd. Dan wordt jaarlijks op een zaterdagavond de lichtprocessie vanuit de Grote Kerk naar de grot gehouden. "Dat is nog ver weg", zegt Elbers."Hopelijk ver genoeg om het door te laten gaan."


De Lourdesgrot is dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

Afbeelding