Ook voor Wouter Schambergen van Horizon taal & integratie is het passen en meten.
Ook voor Wouter Schambergen van Horizon taal & integratie is het passen en meten. Foto: Rikus ten Brücke

Lesgeven met moderne techniek

Venray | Voor docenten in verschillende vakgebieden is het in deze crisistijd flink puzzelen. De klassen en schoolpleinen blijven leeg, maar de lesstof wacht op niemand. Om achterstanden te voorkomen, worden onder meer de moderne technieken uit de kast getrokken.


Bram Willems (foto onder, red.), docent van groep 4 van basisschool Coninxhof, heeft de techniek direct omarmd. "Vanuit SPOV werken we met applicaties als Classroom en Meet. Op die manier blijven we toch in contact met de leerlingen." Dagelijks plant Willems een digitale meeting met zijn klas. "Dat werkt steeds beter. De meeting is niet verplicht, maar ik heb iedereen gevraagd om zeker twee keer per week in te bellen. Alle leerlingen die inbellen zie ik op het scherm. Zo heb je toch een beetje contact en kun je zaken beter uitleggen. Van de 26 kinderen loggen er zeker 22 in iedere keer."

Toch mist Willems zijn volle klas. "We maken er maar het beste van. Het valt niet tegen moet ik zeggen, maar je wilt de leerlingen graag in de ogen kunnen aankijken." De docent is wel trots het werk dat de ouders leveren in deze tijd. "Het is niet gemakkelijk om je eigen kinderen thuis les te geven, dat begrijpt iedereen. Zelfs ik heb er thuis moeite mee. Van ouders nemen kinderen toch minder snel schoolzaken aan. Ze luisteren, denk ik, beter naar hun leraar."

Daarnaast is Willems bang dat diverse kinderen achterstanden oplopen door de scholensluiting tot en met de meivakantie. "Je probeert kinderen die extra aandacht nodig hebben wel te helpen, maar dat is op afstand toch lastig. Als de scholen straks weer openen, moeten we eerste de achterstanden snel in kaart brengen en wegwerken. De prioriteit licht nu bij taal, spelling en rekenen. Zaken als wereldoriëntatie blijven wat achter, maar die achterstand is beter weg te werken. Ik hoop dat ik dit schooljaar nog kan werken met een volle klas."

Wouter Schambergen van Horizon taal & integratie heeft te maken met een compleet andere doelgroep. Zijn bedrijf verzorgt voor veel mensen inburgeringscursussen en Nederlandse les. De cursussen gaan allemaal digitaal. "We hebben natuurlijk verschillende doelgroepen, dat maakt het wel uitdagend. We geven les aan vluchtelingen, maar ook aan immigranten. Deze week hadden we de primeur met een onlineavondcursus. Er deden mensen uit onder meer Polen en Australië aan mee en het ging eigenlijk vrij goed." Ook overdag gaan de lessen van Horizon digitaal. Voor iedere vraag heeft Schambergen met zijn team een passend antwoord gevonden. "We geven ook les aan analfabeten. De lessen voor deze groep doen we nu via beeldbellen op WhatsApp. Dat is een laagdrempelige manier op toch in contact te blijven."

Schambergen heeft ook de nu geldende maatregelen met zijn doelgroep besproken. "De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn onder meer verspreid in het Turks, Perzisch, Arabisch en Pools. Bij de verspreiding heeft de gemeente ons goed geholpen." In totaal volgen zo'n honderd mensen een cursus bij Horizon taal & integratie. Voor ieder vraagstuk is een oplossing gevonden, maar door de crisis is ook het Venrayse bedrijf in zwaar weer beland. "We kunnen wel wat stootjes hebben, maar voor ons zijn nog geen extra maatregelen getroffen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hanteert voor ons andere criteria. We komen deze crisis wel goed door, maar het zou fijn zijn als we over enkele weken weer rustig kunnen opstarten."

Basisschooldocent Bram Willems mist zijn volle klaslokaal
Afbeelding
Afbeelding