Op vakantiepark De Witte Vennen in Oostrum is nauwelijks activiteit.
Op vakantiepark De Witte Vennen in Oostrum is nauwelijks activiteit. Foto: Rikus ten Brücke

Valse start voor kampeerseizoen

Oostrum | Campings en vakantieparken hebben ook flink te lijden onder de coronacrisis. Afgelopen zaterdag was de aftrap van het kampeerseizoen op Parc de Witte Vennen in Oostrum, maar de kampeerplekken bleven leeg. "Het regent annuleringen", vertelt Frank Habets, parkmanager van De Witte Hoeve. "Het is nog gewoon toegestaan om bij ons te kamperen, maar onze sanitairgebouwen en alle overige voorzieningen zijn gesloten."


Het verhaal van Habets is niet uniek in de regio. Zo is vakantiepark Landal De Vers in Overloon vanaf vrijdag 3 april gesloten. 'Als gevolg van de maatregelen van de Nederlandse overheid rondom het coronavirus hebben we helaas moeten besluiten het park tot ten minste 10 mei te sluiten', laat Landal op zijn website weten. Iedereen die al een vakantie heeft geboekt in deze periode, ontvangt van Landal een voucher om de geplande reis om te boeken.

Op minicamping Heide zijn deze week slechts twee plekken bezet en voor het paasweekend en de meivakantie zijn de boekingen al geannuleerd. Campingeigenaar Gerrie van der Hagen heeft begrip voor de situatie. "Het belangrijkste is nu dat we gezond blijven. Met de gasten die nog niet hebben geannuleerd, neem ik zelf contact op om de boeking te cancelen of te verzetten." Bij de minicamping wordt nu vooral achterstallig onderhoud gepleegd. "En we maken een toilet voor mindervaliden. Zo kunnen we onze tijd nuttig besteden. We waren anders nog niet aan deze verbouwing toegekomen."

Danny Bosma van camping De Oude Barier in Smakt sluit zich aan bij Van der Hagen. "Gezondheid staat voorop, maar de sluiting van het kampeerterrein is wel een grote financiële klap. Tot 28 april wordt er sowieso niet gekampeerd, maar ik ben bang dat het complete kampeerseizoen in het water valt."

De Oude Barrier beschikt over ongeveer veertig kampeerplekken. Daarnaast staan er veel chalets en stacaravans op de camping. "Ook voor onze vaste gasten hebben we momenteel strikte regels. Alleen geregistreerde bezoekers mogen het terrein op. Zij mogen bijvoorbeeld geen gasten ontvangen in hun eigen chalet. We kennen al onze vast gasten, dat is dus makkelijk te handhaven." De vaste gasten zorgen nog wel voor enige bedrijvigheid op De Oude Barrier, al is het ook voor Bosma passen en meten. "De sanitairgebouwen zijn gesloten en ook de horecavoorzieningen zijn dicht. Het is allemaal anders, tijdens Hemelvaart is het normaal topdrukte. Nu zal het praktisch leeg zijn, maar we proberen het zo goed mogelijk vol te houden."

De medewerkers van De Oude Barrier zijn voorlopig nog wel aan het werk. Verschillende onderhoudstaken, die om uiteenlopende redenen, zijn blijven liggen worden nu opgepakt. "Grote investeringen hebben we uitgesteld en kleine investeringen hebben we juist nu gedaan. Het onderhoud is natuurlijk een keer klaar." Bosma zag de maatregelen voor de kampeerterreinen wel aankomen. "We hebben al onze klanten tijdig op de hoogte gebracht. Onze vaste klanten mogen dus wel hun tuintjes onderhouden en een bezoek brengen. Verder ligt nu alles stil."

Danny Bosma vreest voor wegvallen kampeerseizoen

Bij De Witte Vennen in Oostrum worden veel vakantiehuisjes in het najaar verhuurd aan particulieren die langere tijd op het park blijven. "Er wonen dan bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen of mensen die hun huis hebben verkocht en hun nieuwe woning nog niet kunnen betrekken. Dat seizoen eindigt normaal gesproken rond april en dan komen de recreanten. Die blijven nu voor het grootste gedeelte weg", zegt Habets.


Het vakantiepark mist straks volgens Habets drie maanden omzet en die krijgt hij op geen enkele wijze terug. "We krijgen wel een vergoeding voor onze personeelskosten, maar dat zorgt maar voor dertig procent verlichting. De overige schade krijgen we niet terug. Ook wij zitten met veel vragen. Ook wij weten niet of alles na 28 april weer opgepakt kan worden. Ik denk dat alles langer gaat duren."

Van der Hagen van minicamping Heide heeft het vooral te doen met haar collega's van de grote vakantieparken. "Zij hebben veel personeel en dan komt de klap nog harder aan. Ik beheer de minicamping samen met mijn man Jan, voor ons is het op dit moment nog wel allemaal te overzien. We zijn sinds vorig jaar met pensioen, maar om alles te onderhouden, hebben we de camping wel nodig."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding