Sommige coronapatiënten worden sinds afgelopen maandag verzorgd in VieCuri Venray.
Sommige coronapatiënten worden sinds afgelopen maandag verzorgd in VieCuri Venray. Foto: VieCuri

'Alle steun is hartverwarmend'

Venray-Venlo | De redactie van Peel en Maas (TV) ontving de afgelopen week een groot aantal vragen van onze lezers en kijkers over de gang van zaken in en om ziekenhuis VieCuri. Die werden afgelopen week zo goed als mogelijk beantwoord door de afdeling communicatie van het ziekenhuis.

Vragen aan VieCuri:

Op de site van VieCuri staat het volgende: Zondagmiddag: op dit moment zijn er 93 patiënten met het coronavirus opgenomen in VieCuri. Er zijn 65 patiënten naar huis gegaan. En er zijn helaas in totaal 40 patiënten met het coronavirus overleden in VieCuri. Wat betekent het getal 93: Dat er op dat moment 93 patiënten met corona in het ziekenhuis liggen, of dat er sinds de crisis 93 zijn opgenomen?

"De 93 zijn op dit moment opgenomen. Maar let op: dit verandert per uur, dus dit getal noemen is alleen handig als het per direct kan worden gepubliceerd. En je mist context. Dat is ook het lastige van dit soort cijfers en ook een dilemma voor ons om dit alles wel of niet te publiceren. Wat ze ons wel zeggen en waarom we het van belang vinden ze te delen: de cijfers laten duidelijk zien dat het aantal besmettingen nog steeds toeneemt en we dit zeer serieus moeten nemen. Maar dat er gelukkig ook mensen zijn die ondanks de besmetting naar huis kunnen. Het vertellen van dat verhaal, vinden we belangrijk in deze moeilijke tijd."

De cijfers die VieCuri woensdag 1 april om 10.50 uur bekendmaakte: op dat moment waren er 95 patiënten met het coronavirus opgenomen in VieCuri. Er zijn in totaal 50 patiënten in VieCuri met het coronavirus overleden. Er zijn 18 patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en 2 patiënten zijn overgeplaatst naar een instelling voor vervolgzorg, zoals een verpleeg- of verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Er zijn 61 patiënten naar huis gegaan.


Overlijdt op dit moment ongeveer 45 procent van de mensen die met corona in VieCuri wordt opgenomen?


"Nee, zeker niet. Die rekensom klopt niet."

'VieCuri is maximaal opgeschaald'

Heeft VieCuri Venlo een aparte corona-afdeling? Hoeveel ic-bedden zijn er beschikbaar en hoe is de bezetting nu?

"Twee weken geleden is het aantal ic-bedden verdubbeld tot 32, waarvan er zeven zijn gereserveerd voor reguliere zorg. We hebben dus 25 plekken op de ic voor coronabesmette patiënten. We doen geen uitspraken over de bezetting van de ic, omdat dit tot rekensommen zonder context leidt die vaak niet kloppen. Ook de ic-bezetting verandert immers geregeld."

Bernhoven in Uden is inmiddels vrijwel volledig beschikbaar voor coronapatiënten. In welke mate drukt de coronacrisis op VieCuri en is het mogelijk dat VieCuri ook het spoor van Bernhoven moet gaan volgen?

"VieCuri is maximaal opgeschaald om de coronacrisis het hoofd te bieden. Niet noodzakelijke zorg wordt uitgesteld. Net als andere ziekenhuizen zetten we alles op alles. Wij hebben onze zorgmedewerkers hard nodig voor de meest zieke patiënten; dat is op de spoedeisende hulp (SEH), intensive care en de verpleegafdelingen. Vanaf 16 maart is tot nader bericht bezoek aan patiënten op onze verpleegafdelingen niet meer toegestaan, uitzonderingen daargelaten, Die uitzonderingen zijn in het geval van kinderen, geboortecentrum, SEH, terminale patiënten én patiënten waarvan de gezondheid in de komende dagen ernstig verslechtert. Deze maatregel vinden we niet fijn, maar treffen we om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en onze patiënten en medewerkers te beschermen."

Heeft VieCuri contacten met Duitse ziekenhuizen om daar eventueel patiënten naartoe te vervoeren?

"Dit is een vraag die alle ketenpartners samen in ROAZ verband bespreken: Regionaal Overleg Acute Zorg. Het is niet uitgesloten."

Er hebben zich honderden vrijwilligers gemeld bij VieCuri. In welke mate maakt VieCuri gebruik van dat aanbod?

"We beginnen eerst met de inzet van eigen mensen die hebben aangegeven meer te willen werken. En er komen natuurlijk eigen medewerkers ‘vrij’ doordat geplande afspraken niet doorgaan. Onze eigen mensen kennen de organisatie, de systemen, enzovoort. Dus dat heeft onze eerste voorkeur. We hebben nu zo’n 2400 externe aanmeldingen, zowel mensen uit de zorg- als niet-zorg. We matchen in etappes. Al 60 mensen zijn gematcht. Kwaliteit waarborgen is ook belangrijk. Bijvoorbeeld schoonmaken op een coronagang kan en mag echt niet zomaar iedereen. Deze mensen krijgen dan ook een oproep contract. Ze doen dat niet vrijwillig."

Gaan nieuwe coronapatiënten (ook intensive care) uit Noord- en Midden-Limburg automatisch naar VieCuri?

"We volgen de reguliere zorglijnen. Dat betekent dat iemand zich meldt bij de huisarts of spoedeisende hulp. Van daaruit kán het nodig zijn een patiënt ic-zorg te bieden, in de regel kan ic-zorg niet wachten en zal de eerste opname dus bij VieCuri zijn. Maar een overplaatsing daarna naar een ander ziekenhuis is mogelijk. Dit betekent niet dat VieCuri vol ligt. Zoals bekend is er sinds enkele dagen een Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding dat de herverdeling van patiënten coördineert. Daarmee wordt de capaciteit die beschikbaar is, zo goed mogelijk verdeeld. De komende tijd zullen er dus vaker patiënten per ambulance of waar nodig per helikopter vervoerd worden van VieCuri naar andere instellingen."

Bij hoeveel personeelsleden van VieCuri is het coronavirus vastgesteld en hoe is dat aantal verdeeld over Venlo en Venray?

"Dat is niet te zeggen aangezien VieCuri, volgens de richtlijnen van het RIVM, medewerkers niet meer vanzelfsprekend test bij verdenking op corona. Met dit beleid zorgen we er samen voor dat er voldoende testmateriaal beschikbaar is voor de mensen die ze het hardst nodig hebben. Uiteraard is het zo dat wanneer medewerkers bepaalde klachten hebben die kunnen duiden op corona, er een protocol in werking treedt. Dan hebben ze een bepaalde tijd geencontact meer met patiënten."

Wat is de rol het Venrayse ziekenhuis in de coronacrisis?

"Om onze corona-afdelingen en de thuiszorg te ontlasten worden sommige coronapatiënten sinds afgelopen maandag opgevangen in VieCuri Venray. Het gaat om patiënten die nog wel ziekenhuiszorg nodig hebben, maar minder intensieve zorg dan de zorg die op de corona-afdeling in Venlo wordt geboden. Maandag werden de eerste zes patiënten overgeplaatst naar VieCuri Venray. Er zijn in Venray twaalf bedden opengesteld voor deze categorie coronapatiënten. VieCuri onderzoekt de mogelijkheden om nog eens tien extra bedden in Venray te openen."

Kunnen daar ic-patienten behandeld worden en zo niet kan die mogelijheid indien nodig geschapen worden?

"Nee, Venray heeft geen ic. Het is ook geen mogelijkheid die je zomaar even kunt ‘bouwen’, daar is heel veel voor nodig; apparatuur, ruimte en personeel. En er is ook een afhankelijkheid met andere afdelingen. Je kunt niet alleenstaand een ic bouwen."

Gaan ingrepen en poli-afspraken gewoon door in Venray?

"Nee, voor Venray gelden dezelfde richtlijnen als voor Venlo, we zijn één ziekenhuis. VieCuri is maximaal opgeschaald om de coronacrisis het hoofd te bieden. Niet noodzakelijke zorg wordt uitgesteld. Net als andere ziekenhuizen zetten we alles op alles. Wij hebben onze zorgmedewerkers hard nodig voor de meest zieke patiënten; dat is op de spoedeisende hulp (SEH), intensive care en de verpleegafdelingen."

Zijn er vrijwilligers voor VieCuri Venray nodig? Kunnen ze zich nog eventueel melden? Zo ja, waar? Over welke specifieke capaciteiten moeten vrijwilligers beschikken?

"Voor de duidelijkheid, we zoeken kwalitatief goede mensen. Daar waar je bepaalde vaardigheden dient te hebben, zullen we de mensen een (oproep)contract geven. We zoeken vooral nog mensen met een zorgachtergrond. Via het beschikbaarheidsformulier ZORG en het beschikbaarheidsformulier NIET-ZORG kun je je beschikbaarheid kenbaar maken. Het eerste formulier is voor mensen met een zorgachtergrond. Het tweede voor mensen zonder een zorgachtergrond."

Hebben jullie voldoende mondkapjes?

"Op dit moment is het voldoende. De mondkapjes worden centraal gedistribueerd via het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg)."

Staan de ontwikkelingen die zijn ingezet om te komen tot een nieuw ziekenhuis in Venray nu in de wachtstand?

"Helaas wel. Het managen van deze coronacrisis heeft zowel de prioriteit van de gemeente Venray als van ons. Zodra het kan, pakken we de draad weer op en ronden we ons haalbaarheidsonderzoek af. De verwachting was dat het haalbaarheidsonderzoek in het voorjaar van 2020 werd afgerond. Dat wordt nu dus iets later. Hoeveel dat is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis."

Wat vinden jullie van alle support die jullie krijgen?

"Geweldig, hartverwarmend! Het helpt ons als steun in de rug in deze moeilijke tijd."