KNVB zet streep door amateurvoetbal

VENRAY | Het amateurvoetbalseizoen is ten einde. Dat meldde de KNVB dinsdagavond in een persbericht. Er worden geen kampioenen, promovendi en degradanten aangewezen. Elke club begint volgend seizoen in de klasse waarin de clubs momenteel actief zijn. De beslissing is een hard gelach voor bijvoorbeeld SV United en Merselo. Beide ploegen gingen namelijk fier aan kop in respectievelijk de vierde klasse G en vijfde klasse F.

"Teleurstelling gaat door mijn hoofd, maar anderzijds ook een beetje schaamte omdat er momenteel belangrijkere zaken zijn en mensen aan het vechten zijn voor hun leven", vertelt SV United-trainer Fenne Smits. "Besluiten dat de nummer een van de competitie promoveert en de hekkensluiter degradeert, was mijn inziens een logische keuze. Wij hadden geen rekening gehouden met dit scenario. Ik hoop dat de KNVB aan ons denkt wanneer er onverhoopt toch iets verandert in de voetbalpiramide en er een plekje vrij komt in de derde klasse. Maar gezondheid is op dit moment het belangrijkste."

Stef van Asten, trainer van Merselo, sluit zich bij Smits aan. "Deze beslissing doet heel veel pijn uiteraard. Als je duidelijk aan kop gaat, dan is het schrappen van de competitie een harde klap voor het team. Ik denk dat de KNVB voor een lastig vraagstuk stond, maar voor de makkelijkste oplossing heeft gekozen. Laat wel helder zijn dat we in deze crisissituatie absoluut niet kunnen voetballen. Daar is iedereen het over eens. Gezondheid voorop, dan is deze discussie overbodig."

Waar de druiven bij United en Merselo zuur zijn, wordt het besluit van de KNVB bij SSS'18, Ysselsteyn en BVV'27 beter ontvangen. Die ploegen maakten zich namelijk als hekkensluiters van respectievelijk de eerste klasse D, derde klasse C en vierde klasse F op voor het competitieslot. Tot een heftige degradatiestrijd komt het dus niet. "Het besluit is volkomen begrijpelijk, maar het is wel raar om je op deze manier te handhaven", vertelt Wout Janssen, aanvoerder van SSS'18. "Als je heel eerlijk bent, dan komen wij beter tot ons recht in de tweede klasse, maar we gaan er volgend seizoen weer alles aan doen om ons te handhaven in de eerste klasse."

BVV'27-aanvoerder Roel Verkoijen kan zich vinden in het besluit van de voetbalbond. Zijn ploeg stond laatste met slechts vier punten in de vierde klasse F, maar handhaving is een feit. "Het geeft voor ons een voldaan gevoel. We hadden als doelstelling handhaven en dat is nu bereikt."