De toren wordt het decor van de actie.
De toren wordt het decor van de actie. Foto: Han Siebers

Rooy mien dörp ien de Piël

Venray | Ook in crisistijd ontstaan er bijzondere ideeën en projecten. Zo wordt er op eerste paasdag (zondag 12 april, red.) een instrumentale versie van Rooy mien dörp ien de Piël gespeeld door de galmgaten van de kerktoren van de Grote Kerk in Venray. Als de klokken om 14.00 uur hebben geslagen, wordt het volkslied van Venray ingezet. "Misschien spelen we het wel twee keer", vertelt initiatiefneemster An Leijssen enthousiast.

Leijssen speelt zelf bariton bij vrouwenjoekskapel Van Toete Noch Blaoze. Ze bedacht de actie tijdens het eten van een ijsje. "Ik zat een paar weken geleden met mijn kleindochter een ijsje te eten op de trappen bij het VVV-kantoor en toen dacht ik: het zou toch fantastisch zijn als we Rooy mien dörp ien de Piël kunnen spelen in de kerktoren? Ik heb later ook met het kerkbestuur overlegd en zij vinden het ook een leuk idee. We gaan dit zeker doen."
Leijssen heeft nog wel nagedacht over de mogelijke gevolgen van het coronavirus. Tijdens het miniconcert houdt iedereen zich aan de strikte maatregelen en richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Ik heb wel even getwijfeld om het te laten doorgaan, maar we gaan het toch doen. We houden voldoende afstand om elkaar niet in de problemen te brengen." Zo zullen de muzikanten één voor één de traptreden beklimmen, zodat ze ook dan voldoen aan de richtlijnen. Het aantal muzikanten dat gaat spelen, wordt ook beperkt. "Waarschijnlijk worden het acht of negen muzikanten. Het aantal is afhankelijk van de ruimte die we hebben in de kerktoren."

Daarnaast is het van belang dat niet het hele plein voor de kerk volstroomt met publiek. "Wel kunnen mensen in het centrum van Venray de ramen en deuren openzetten om mee te luisteren. We zouden het graag groter aanpakken, maar dat is in deze tijd helaas niet mogelijk."

De Grote Kerk in het centrum van Venray wordt momenteel grondig gerenoveerd. De werkzaamheden vorderen gestaag, maar er is nog veel werk te verzetten. De laatste weken zijn onder meer enkele glas-in-loodramen weer teruggeplaatst na renovatie en zijn stukadoors begonnen met het aanbrengen van een nieuwe stuclaag op de binnenmuren van de kerk. Daarnaast worden op dit moment ook de dakkapellen van het middenschip gerestaureerd. In de restauratie van de Grote Kerk worden bovendien een aantal verplichte arbo-voorzieningen opgenomen.

Aan de noordzijde van het middenschip worden de luiken opgeknapt. De oude luiken worden vervangen en de nieuwe exemplaren worden geplaatst. De kozijnen zijn door de weersomstandigheden gaan rotten en worden ook vervangen. De onderkant wordt voorzien van lood om de kozijnen zo goed mogelijk te beschermen tegen bijvoorbeeld zonlicht. Ook het lei aan de zijkant van de kapellen wordt verwijderd en vervangen. Boven op het middenschip worden de dakkapellen echter in zijn geheel vervangen. De vijftien dakkapellen zijn opgelopen stormschade niet meer te repareren. Het is slechts een kleine greep uit de renovatiewerkzaamheden die momenteel plaatsvinden in de Sint-Petrus' Bandenkerk. De komende maanden zal er nog hard gewerkt worden om de kerk klaar te krijgen.