Afbeelding
Foto: Eigen foto

Na crises ontstaan positieve impulsen

Venray | Een microscopisch klein, dus voor het oog onzichtbaar, onschuldig ogend rond dingetje waaruit rondom omgekeerde afvoerputjesontstoppers steken, heeft mij, ons, Venray, Limburg, Nederland, Europa, de hele wereld letterlijk en figuurlijk in een wurggreep.

Wie besmet raakt kucht in het minst erge geval even, hoest een paar keer, onbedaarlijke niesbuien kan ook, knallende hoofdpijn, hoge koorts, wordt kortademig, snakt naar adem, moet met spoed naar het ziekenhuis of sterft in het ergste geval de verstikkingsdood. Economieën en het sociale leven storten wereldwijd ineen, thuisblijven is het devies, boodschappen doen is een linke zaak geworden. Tussen neus en lippen door vernemen we in een bijzin dat de Olympische Spelen dit jaar niet doorgaan, door het EK-voetbal een streep staat, wandeltochten worden opgeschort en kerkdiensten zijn uitgesteld.. En de leden van de breiclub, die wekelijks in het dorpshuis bijeenkomen, tikken voorlopig thuis achter de geraniums met de breipennen. Scholen blijven dicht tot tenminste na de meivakantie, de horeca ligt tot die tijd op zijn gat, schouwburgen en sportparken blijven op slot, de lijst is eindeloos.

Oh ironie: 75 jaar bevrijding kunnen we niet vieren omdat voor het eerst een nietsontziend, onvoorspelbaar, minuscuul monstertje de hele wereld van haar vrijheid berooft. De beste scenarioschrijver had dit niet kunnen bedenken. Doemdenkers die hobby hebben in het voorspellen van het einde van wereld, wrijven zich in de handen. Zeker is dat in een klap alles onzeker is.

Waar donkerte heerst, zijn ook lichtpuntjes. Oud-journalist en schrijver Geert Mak zei onlangs in een van de laatste DWDD-uitzendingen. "Dit kan ook wel eens het begin van het einde zijn in het extreme vrijemarktdenken. De publieke zaak is ineens weer belangrijk. We jubelen voor onze verzorgers en verplegers, precies die groep die de laatste tientallen jaren behoorlijk in de knel zat." Mak ziet na deze apocalyps een verandering. "Plots zal niet alleen de publieke, maar ook de politieke waardering er zijn. Na elke grote crisis ontstaan positieve impulsen."

Hopelijk zet het gejubel ook in Venray door en komt er geen uitgekleed ziekenhuis waar de zorgverzekeraars op aansturen, maar een volwaardige kliniek voor adequate zorg. Een ding wordt in deze crisis duidelijk: ziekenhuizen zijn keihard nodig.