De eerste post werd vol enthousiasme ontvangen door de bewoners in Smakt.
De eerste post werd vol enthousiasme ontvangen door de bewoners in Smakt. Foto: Eigen foto's

Tekenen voor ouderen in Smakt

Smakt | Ouderen en hulpbehoevenden mogen al meerdere weken geen bezoek meer ontvangen. Even geen knuffel van hun kinderen en ook de glimlach van hun kleinkinderen ontbreekt. Om deze doelgroep een hart onder de riem te steken, is Korian Nederland gestart met de actie Klein gebaar, groot geluk. "We roepen alle kinderen van Nederland op om kaarten, tekeningen en knutselwerken te versturen naar de bewoners van onze zorglocaties", laat Korian Nederland weten.

Korian Nederland heeft sinds een overname onder meer Zorghuis Smakt onder zich. Karin Janssen, regiomanager en directeur van onder meer Zorghuis Smakt, geeft uitleg over het belang van deze actie. "Een groot deel van de bewoners heeft een vorm van dementie of een somatische zorgvraag. Door alle benodigde maatregelen ter preventie van een corona-uitbraak op de locaties is er veel veranderd. Bewoners begrijpen soms niet waarom hun families niet meer langs kunnen komen. Het is belangrijk dat zij weten dat ze niet worden vergeten en daar helpt dit initiatief bij."

De eerste kaarten en tekeningen zijn inmiddels met veel enthousiasme ontvangen door de bewoners van Zorghuis Smakt. "Op die manier houden onze bewoners toch enig contact met de buitenwereld. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om in contact te treden met familie. Zo kunnen veel bewoners beeldbellen onder begeleiding van onze medewerkers. Op die manier onderhouden ze toch contact met familie." Ondanks de crisissituatie merkt Janssen dat de saamhorigheid wel groot wordt binnen de organisatie. "De druk komt nu op onze medewerkers te liggen. Vrijwilligers mogen ook niet meer komen en dat maakt het voor ons personeel lastig. Het is toch wel alle hens aan dek, maar gelukkig gaan veel activiteiten gewoon door en wordt er altijd wel een oplossing gevonden en dat is bewonderenswaardig. Ook onze medewerkers verdienen in deze tijd een pluim."

Janssen benadrukt daarom nogmaals het belang om post te sturen naar de bewoners van Zorghuis Smakt. "Maak desnoods samen met je vader of moeder een mooie kaart, tekening of knutselwerk en verstuur het naar een van onze zorglocaties. Deel de oproep met vrienden, vriendinnen, collega's en andere mensen, zodat onze ouderen zich niet meer zo alleen voelen." Iedereen die de ouderen van Zorghuis Smakt wil ondersteunen, kan een kaartje of andere boodschap sturen naar Zorghuis Smakt aan de Sint Jozeflaan 56 in Smakt (postcode: 5817 AD, red.).
Korian is een van oorsprong Frans zorgbedrijf. In Nederland groeit het bedrijf gestaag en inmiddels valt Zorghuis Nederland, met locaties in Roermond, Beek, Tienray, Tegelen en Smakt, onder de vlag van Korian. 'Het biedt een fijn en liefdevol (tijdelijk) thuis aan ouderen met een zorgvraag. Door middel van positieve zorg op maat met een kleinschalig en lokaal karakter proberen we elke dag betere en efficiƫntere zorg te verlenen, om zo het maximale te betekenen voor de mensen voor wie wij zorgen', laat Korian Nederland in een persbericht weten.

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn de laatste weken gesloten voor bezoekers en alle anderen die niet noodzakelijk zijn. Bezoek is vanwege het coronavirus niet meer toegestaan. Dat maakte minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge destijds bekend. Wanneer de deuren weer openen is niet duidelijk.

Afbeelding