Vakantiehuizen en woning bij Maas op plek karakteristieke boerderij

BLITTERSWIJCK | De karakteristieke boerderij aan de Maasweg 6 in Blitterswijck wordt gesloopt om de bouw van een woonhuis en drie of vier vakantiewoningen mogelijk te maken.

Naast de boerderij met stallen zijn op de locatie ook een schuur en een drietal kippenschuren aanwezig. Initiatiefnemer van het plan is Hans Burgers, die een agrarisch bedrijf in Broekhuizenvorst heeft. Hij wil de bestaande bebouwing slopen en deels herbouwen. Het college is akkoord met het plan en verleent toestemming tot wijziging van het bestemmingsplan ter plekke. Met de nieuwbouw dient nadrukkelijk rekening te worden gehouden met de periodieke stijging van de Maas. Daarom wordt een terp aangelegd waarop de bebouwing komt staan.

Door de jaren heen is de bouwkundige staat van de panden er niet beter op geworden door achterstallig onderhoud. Het feit dat in 1993 en 1995 de Maas buiten haar oevers trad en tot twee keer toe de locatie onder water zette, deed ook geen goed aan de zaak. De woonboerderij is oorspronkelijk gebouwd voor 1850 en is na een brand omstreeks 1930 herbouwd. In 1965 is de woonboerderij wederom gedeeltelijk herbouwd. De landbouwschuur is omstreeks 1900 gerealiseerd.

Na realisering van de nieuwbouw is in vergelijking met de huidige situatie het aantal kubieke meters bebouwing verminderd van 4500 m3 naar maximaal 3350 m3. De focus bij de drie of vakantiewoningen ligt op verblijfsrecreatie door gezinnen met een wat grotere portemonnee die op zoek zijn naar een luxe verblijf.

Gemeenteraad krijgt van college geen inspraak

Nergens in de plannen wordt de mogelijkheid van huisvesting van arbeidsmigranten in de drie of vier recreatieverblijven aangegeven.
De locatie staat ook bekend als landgoed Hay aan de Maas. Om de verblijfsrecreatie aantrekkelijker te maken, wordt een zwembad met toebehoren aangelegd, alsmede een carport, terras en groenvoorzieningen in de vorm van laanbeplantingen en bomen.
Landgoed Hay aan de Maas, dat oostelijk van Blitterswijck ligt, heeft direct te maken met Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, een grootschalig project dat een definitieve oplossing moet bieden voor de hoogwaterproblematiek in de wijde omgeving. Bij het landgoed worden vooral omliggende gronden afgegraven en opnieuw ingericht.

De gemeenteraad krijgt niet de mogelijkheid inspraak te verlenen, omdat volgens het college in dit geval geen sprake is van een politiek- of maatschappelijk gevoelige kwestie. Het ontwerpbestemmingsplan ligt tot en met 1 mei van dit jaar ter inzage. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend.