Groeiend netwerk van fietsroutes niet langer op papier

VENRAY | Het fietsknooppuntensysteem in Noord- en Midden-Limburg is in de afgelopen vier jaar uitgebreid van 1400 naar 1500 kilometer. Dat meldt Stichting Routebureau Noord- en Midden- Limburg in het nieuwe businessplan 2021-2024. Daarin staat ook dat het routebureau stopt met het uitbrengen van de fietskaart op papier.

Door Henk Baltussen

Nikolien van Isterdael, coördinator bij het routebureau, zegt dat de kosten van de fietskaart niet meer opwegen tegen de baten. Op die fietskaart staat het complete routenetwerk in Noord- en Midden-Limburg aangegeven met de bekende knooppunten die op borden op verschillende plekken langs de route staan. De rest van het netwerk is met bordjes aangegeven. Fietsers kunnen zodoende zelf op maat gesneden routes samenstellen. "Er zit te weinig marge op de fietskaart", zegt Van Isterdael. "Boekhandels bijvoorbeeld willen ze daarom niet meer verkopen. Dat maakt de distributie lastig. Alleen VVV-kantoren hebben ze nog. Daarbij wordt de digitale routeplanner steeds meer gebruikt."
In de achterliggende jaren werden ook vrijwilligers aangetrokken die de controle op zich namen van het knooppuntensysteem. Tevens werd het fietsroutenetwerk aangesloten op het Duitse netwerk in Kreis Kleve. "Uitbreiding van het eigen netwerk blijven we nastreven", zegt Van Isterdael. "We stimuleren gemeenten om nieuwe fietstrajecten aan ons door te geven. Neem het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Daar liggen mooie kansen om het fietsnetwerk uit te breiden."

Knooppuntenroute groeit van 1400 naar 1500 kilometer

Met het uitzetten en inrichten van nieuwe routes werkt het routebureau samen met Dolmans Landscaping Group uit Bunde.
De gemeente Venray draagt jaarlijks ongeveer 16.500 euro bij aan het fietsroutenetwerk.
De gemeenten die naast Venray zijn aangesloten bij Stichting Routebureau Noord- en Midden-Limburg zijn Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo en Weert.
Digitaal is de fietskaart te zien op de sites routeplannerlimburg.nl, vvvmiddenlimburg.nl en liefdevoorlimburg.nl.