Afbeelding
Foto: Persfoto

Katholieken bidden samen met moslims

VENRAY | Nu het coronavirus wereldwijd hard toeslaat, slaan de Venrayse katholieken en moslims de handen ineen. Dat deden ze zaterdagmiddag met een gezamenlijk gebed in de open lucht, tussen kerk en moskee in. Deken Ed Smeets trad op als vertegenwoordiger van de kerk, imam Abdurrahim van de moskeeganger.

Door Henk Baltussen

"We zijn buren", zegt Ed Smeets. "In Venray letterlijk, want de Turkse moskee staat vlak bij de Grote Kerk. Desondanks loop je niet zomaar binnen bij elkaar. En zeker nu niet omdat kerk en moskee voorlopig dicht zijn. Waarom kunnen we niet samen het gebed doen?, vroeg ik me af. Dit zijn heel bijzondere tijden, een specifieke gelegenheid om elkaar op te zoeken. Imam Abdurrahim was direct bereid om mee te doen."
Gezeten achter twee tafels (op meer dan anderhalve meter van elkaar), zongen beide religieuzen enkele gebeden die via Facebook konden worden gevolgd. De insteek van de gezangen waren onder meer God aanroepen vanuit het eigen geloof en tradities. Om bescherming en de zegen te geven, aan alle mensen die inmiddels door de crisis zijn getroffen. Tevens werd in de gebeden om vrede gevraagd, onder elkaar en de samenleving in het algemeen.

"Ik denk niet dat het de bedoeling is dat we dit structureel gaan doen", zegt Smeets. "Maar als deze crisis zich verhevigt, zou het zomaar kunnen dat we het nog een keer samen een publiekelijk gebed doen. Ook als het allemaal achter de rug is, kunnen er zich gelegenheden voordoen om elkaar op te zoeken. Ik sta daar open voor. Moskee en kerk zijn in Venray goede buren."

Foto: Deken Ed Smeets (links) en imam Abdurrahim samen in gebed.