Minder vlees en brood

Venray | De coronacrisis laat ook haar sporen achter bij Voedselbank Limburg-Noord. Door de hamsterende bevolking en de opdrogende aanvoer wordt het steeds moeilijker om een voedselpakket samen te stellen. "De komende weken redden we het nog wel, maar het wordt er niet makkelijker op", vertelt Gerda van Stelten, voorzitter van Voedselbank Limburg-Noord.

Verschillende voedselbanken in Nederland hebben de deuren al tijdelijk gesloten, maar Van Stelten wil de deuren van de voedselbank voor de gemeentes Bergen, Horst aan de Maas, Gennep en Venray openhouden. "We willen een zo goed en gevarieerd mogelijk pakket samenstellen. Door de coronacrisis hebben we bijvoorbeeld pakken moeten uitdelen zonder brood en vlees. Dat doen we liever niet, maar het is op dit moment niet anders. Onze vrijwilligers doen hun uiterste best."

Voedselbank Limburg-Noord heeft afgelopen week voor het eerst de voedselpakketten aan huis bezorgd. "Dat was bijna een militaire operatie. We hebben 180 adressen voorzien van een pakket. Ik heb zelf ook twee routes gereden en we hebben hulp gekregen van de gemeente. We leveren nu een keer per twee weken een voedselpakket. Voor de crisis konden onze klanten een keer per week een pakket ophalen, maar dat is met de richtlijnen van het RIVM niet mogelijk."

Ook in crisistijd willen veel particulieren nog producten doneren aan de voedselbank, maar dat is volgens Van Stelten op dit moment niet zo makkelijk. "Alles moet nu zorgvuldig gebeuren en we hebben op dit moment ook weinig vrijwilligers. We kunnen dus niet alles verwerken. Op dit moment hebben we meer aan een financiƫle gift, zo kunnen we zelf broden kopen voor in de pakketten. Dan kunnen we makkelijker controleren waar onze producten vandaan komen."

Voedselbank Limburg-Noord kan volgens Van Stelten dan ook wel een steuntje in de rug gebruiken. Een donatie doen kan door een geldbedrag te storten op rekeningnummer NL09 RABO 0116520949 t.n.v. Stichting Voedselbank Limburg-Noord.