Martien en Diny Franssen met op de achtergrond het kruisbeeld, veilig onder een afdak.
Martien en Diny Franssen met op de achtergrond het kruisbeeld, veilig onder een afdak. Foto: Rikus ten Brücke

Beeld als paascadeau

WANSSUM | Ondanks de coronacrisis kan Pasen dit jaar niet meer stuk voor Diny en Martien Franssen. Ze zijn sinds kort de trotse bezitters van een bijna levensgrote crucifix. "Iets mooiers voor de Goede Week hadden we niet kunnen krijgen", zegt Diny. "Echt een cadeau."


Een houten, graatmagere Jezusfiguur aan het kruis is sinds kort onderdeel van ´t Zonnelied, een privémuseum voor volksdevotie aan de Beemdweg in Wanssum. Het beeld heeft een prominente plek gekregen onder een afdak bij de entree van de tweehonderd vierkante meter grote museumloods van het Wanssumse echtpaar. Het museum bestaat uit een grote collectie van religieuze voorwerpen. In eerste instantie dachten Diny en Martien eigenaars te worden van een veel kleinere crucifix, die binnen een plek had kunnen krijgen. "Maar toen kwam daar een auto aan met aanhanger, waar het beeld op lag", legt Martien uit. "Dat hadden we niet verwacht. Maar we zagen direct dat het een prachtig en bijzonder beeld is. Als we te veel spullen hebben, bellen we Monumentenwacht Limburg om ze op te komen halen. Maar bij dit beeld dachten we meteen: dit geven we niet meer weg."
Hans Biezenaar, voormalig psychiatrisch verpleegkundige bij Servaas, verraste het tweetal met de crucifix. "Ik zag het staan in de boerderij op het Servatiusterrein", zegt de geboren Brunssumenaar, en al ruim veertig jaar woonachtig in Venray. "Ik ben al een paar jaar gepensioneerd, maar kijk af en toe nog eens rond op het terrein waar onder meer de boerderij wordt gerenoveerd. In één van de stallen, die verder helemal leeg was, zag ik dat kruisbeeld staan. Het was zo mooi, zo indrukwekkend. Er wordt veel weggegooid bij Servaas. Dat mocht met dat beeld niet gebeuren. Ik kreeg van de aannemer toestemming het mee te nemen. Maar zoiets groots kan ik thuis niet kwijt. Ik heb toen contact gezocht met Diny en Martien. Daar hangt het nu prachtig."
Martien Franssen kan niet zeggen wanneer en wie het beeld heeft gemaakt. "Ik heb het schoongemaakt en twee keer met botenlak behandeld. Nu kan er niets meer mee gebeuren."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding