Jan van de Ven
Jan van de Ven Foto: Eigen foto

'Onderwijsdrammer' Jan van de Ven beleeft drukke tijden met Het Lerarencollectief

'Afstandsleren staat niet in de schaduw van het gewone lesgeven op school'

VENRAY | Dat het voor Jan van de Ven als onderwijsfanaat (onderwijsdrammer noemt hij zichzelf) bijzondere tijden zijn, is een open deur. Heel onderwijzend Nederland zit momenteel in een onrealistische periode. De Venraynaar vindt het als kwartiermaker van Het Lerarencollectief en als passievol onderwijzer zijn taak de juffen en meesters, die de laatste weken voornamelijk met afstandsonderwijs in de weer zijn, zo goed mogelijk bij te staan. "Maar dat onderwijs staat niet in de schaduw van het gewone lesgeven op de school."

Door Henk Baltussen

Door stom toeval treft de scholensluiting Ven de Ven ook op een ander vlak. Hij leverde 1 februari zijn contract in als leerkracht bij de Venrayse Montessorischool en schreef zich in bij twee vervangerspoules voor het basisonderwijs.

"Dat is achteraf niet het slimste geweest. Want er is in deze periode geen werk. Iedereen zit thuis, vervangers zijn nu niet nodig. Ik stort me daarom nu helemaal op Het Lerarencollectief."

Dat de scholen dichtblijven tot na de meivakantie, zoals premier Rutte dinsdagavond aankondigde, is volgens Van de Ven een volkomen logisch besluit. "Op de eerste plaats is er nog te weinig bekend over de overdraagbaarheid van het virus door kinderen. Duidelijk is wel dat ze meestal niet ziek worden, maar kunnen ze wel anderen besmetten? Dat wordt nu onderzocht. Volgens onderwijsminister Slob worden die resultaten begin mei bekend. Tot dan pas op de plaats maken, is verstandig. Daarbij blijven de besmettingen aanhouden en er gaat dus veel meer getest worden. Ik hoor ook steeds meer in de omgeving dat mensen ziek zijn of dat al eerder waren. De groepsimmuniteit, zoals Rutte het eerder omschreef, zou wel eens verder weg kunnen zijn dan we denken."

Vrijwel alle scholen in Nederland hebben hun toevlucht genomen tot afstandsleren. "Toen we ruim twee weken terug te horen kregen dat de scholen tot in elk geval 6 april dicht moesten, is er iets losgekomen. Er ontstond in het onderwijs een enorme eensgezindheid om afstandsonderwijs van de grond te krijgen. Het is bijna overal gelukt. Sommigen doen het volledig digitaal, soms alleen met papier, soms is het een mix. Ook blijkt dat verschillende scholen alleen lesstof herhalen, andere bieden ook nieuwe aan. Nu de eerste weken voorbij zijn is het belangrijk nieuwe lesstof aan te bieden. Je kunt niet blijven herhalen. Met Het Lerarencollectief, de PO-raad (primair onderwijs, red.) en ResearchED helpen we de scholen hierbij."

ResearchED is een beweging voor en door docenten met als doel de kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk te dichten."Dat doen we nu bijvoorbeeld met het maken van tutorials (leerprogramma's via internet red.). Elke week maken we vijf filmpjes die online komen en waar iedereen gebruik van kan maken. Ze zijn bedoeld om leraren te helpen bij het geven van onderwijs op afstand. Daar krijgen we hulp bij van hoogleraren uit Nederland en Belgiƫ. De filmpjes zijn zeker ook voor ouders interessant. De onderwerpen halen we uit de beroepsgroep. Neem kleuteronderwijs op afstand. Dat is ingewikkeld. Er komt nu een tutorial online om die groep te bereiken. Wat zijn bijvoorbeeld de do's en dont's in het afstandsonderwijs. Ook dat willen we delen met de leraren."

'Kleuters onderwijs op afstand geven is ingewikkeld'

Desondanks blijft afstandsleren een noodmaatregel die volgens Van de Ven niet te lang moet duren. "Er ontstaan langzamerhand knelpunten. De druk op thuis wordt groter. De werkdruk voor leraren ook. Ze staan eigenlijk constant 'aan'. Een aantal kinderen zit thuis in onveilige situaties en sommige ouders spreken amper Nederlands, wat op den duur ook problematisch wordt. Ze kunnen de kinderen niet helpen. Hoe langer deze situatie duurt, hoe groter de kloof tussen de zwakkere kinderen met de rest wordt. Afstandsleren is een heel andere vorm van onderwijs en staat niet in de schaduw van schoolonderwijs. Dat wordt gemist door iedereen. Ik heb thuis een dochter die in groep vijf zit. Toen ze dinsdagavond hoorde dat de scholen langer dichtblijven, vloeide er wat tranen. Dat zegt genoeg."