'Betaal docenten door'

VENRAY | Cultura Venray vraagt muziekverenigingen in een brief met klem om onder andere muziekdocenten en dirigenten een hart onder de riem te steken door ze geheel of deels door te blijven betalen. Door de coronacrisis zien deze zzp'ers in een klap hun inkomstenbron voor een deel of soms geheel wegvallen.

Muzieklessen en groepsrepetities zijn door de maatregelen van de overheid voor onbepaalde tijd opgeschort. Cultura Venray, een netwerkorganisatie ter bevordering van het plaatselijke kunst- en cultuurklimaat in de breedste zin des woords, trekt zich het lot van die zzp'ers aan.

Martin Manders, bij Cultura Venray onder meer belast met strategie en beleid, denkt dat in Venray zo'n honderd zzp'ers binnen de kunst- en cultuursector hun brood moeten verdienen. "En de overheid doet voor deze zzp'ers heel weinig. Dat is het probleem. Zzp'ers in de culturele sector kunnen in de meeste gevallen niet op overheidssteun rekenen in deze moeilijke periode. De overheid zegt wel dat ze veel doet voor zzp'ers, ze doet vooral heel veel niet. We hebben al diverse noodkreten gekregen. En we willen ook met zoveel mogelijk cultuurdocenten in contact komen. Op die manier kunnen we voor ze opkomen. We hebben al brieven naar de gemeente en provincie gestuurd."

Veel docenten hebben net als in het reguliere schoolonderwijs het doceren van muziek via bijvoorbeeld Skype, Facetime of een ander digitaal programma opgepakt, weet Manders. "Eén op één lesgeven kan zo wel. Met meerdere personen is dat lastiger." Marloes Kempens, die bij Cultura onder meer de pr en communicatie verzorgd, merkt dat muziekles geven op afstand kan werken. "Op die manier zien ouders het als volwaardige lesgeven en kan de docent worden doorbetaald. Leuk is dat sommige ouders de digitale lessen ook volgen met hun eigen instrument."

Petra Schaeffer, bestuurslid van Koninklijke Harmonie Euterpe, zegt dat het helemaal stilligt. "De dirigent krijgt nog wel een vergoeding, maar niet alles volledig doorbetaald. Over de digitale muzieklessen hoor ik tevreden geluiden. Verder hebben we regelmatig overleg over de situatie met culture en andere verenigingen."

Martin Manders wil nog wat kwijt over de steun aan zzp’ers waar hij een ‘uitermate wrang gevoel bij heeft’. “Als je de voorwaarden leest vallen zeker de culturele zzp’ers volslagen buiten de boot. 100 procent van de artiesten en muzikanten en 90 procent van de technici, decorbouwers, licht en geluidsmensen zijn zzp’ers. En geregistreerd op hun thuisadres. En laat dat nou net de beperkende voorwaarde zijn om in deze periode hulp te krijgen. Overheden willen graag het culturele leven een boost geven, zeker om de mindset na corona een boost te geven. Zorg dan dat deze mensen er nog zijn, en willen zijn om op de toch best wel wankele basis hun diensten te blijven verlenen. Het culturele veld staat nu wel in zijn hemd.”