Ook in de Venrayse wijk Landweert wordt op beren gejaagd.
Ook in de Venrayse wijk Landweert wordt op beren gejaagd. Foto: Antoon Jeuken

Berenjacht populair

Venray | Wellicht is het tijdens een wandeling al opgevallen: op steeds meer plekken in de gemeente Venray zetten mensen knuffelberen en andere pluche dieren achter hun raam. Toeval is het niet, de knuffels maken namelijk onderdeel uit van een heuse berenjacht.

De speurtocht naar knuffeldieren is bedacht om kinderen tijdens de coronacrisis wat afleiding te geven. "Het idee is dat mensen beren voor het raam zetten, zodat er voor kinderen in deze moeilijke tijd een leuk buitenspel ontstaat: ze kunnen op berenjacht", meldt de organisatie van Berenjacht in Nederland op Facebook. De deelnemers kunnen dan tijdens een speurtocht op jacht naar beren. De organisatie dringt er wel op aan dat iedereen tijdens de berenjacht rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM.

Ook in de regio kunnen kinderen volop op jacht naar knuffelberen. In de regio zijn beren aangemeld in Ysselsteyn, Merselo, Leunen, Oostrum, Geijsteren, Overloon, Vierlingsbeek, Blitterswijck, Wanssum, Castenray en Oirlo. In totaal zijn er in de regio zo'n 221 knuffelberen aangemeld voor de actie. Er valt dus nog genoeg te speuren in de omgeving. Iedereen die een beer bij het raam heeft staan, kan de knuffel aanmelden als zoeklocatie op www.berenjachtkaart.nl. In de Venrayse wijk Landweert zijn de meeste knuffels verstopt. Daar kunnen de kinderen 56 beren spotten.

Op de website van de organisatie zijn ook deelnemersformulieren, opdrachten, posters en andere extra's te downloaden om de speurtocht naar de knuffeldieren wat extra glans te geven. In de regio zijn nog veel meer knuffeldieren te vinden achter de ramen, maar niet alle knuffels zijn aangemeld op de website. Via een kaart op de site van de organisatie is te zien waar de knuffels zijn verstopt. Op die manier kunnen ouders een route uittekenen.

Het idee voor de berenjacht is overgewaaid uit Belgiƫ en Australiƫ en is afkomstig van het boek We gaan op berenjacht.