Judith Andriessen:
Judith Andriessen: "Mensen kunnen bij ons gewoon ballonnen bestellen." Foto: Jolijn van Goch

Lege agenda's in de feestbranche

Venray | In ieder geval tot 1 juni zijn er in Nederland geen evenementen en samenkomsten. Hoe de situatie er na die datum uitziet, is een groot vraagteken. Wel is zeker dat er in de feest- en evenementenbranche harde klappen vallen. Zo is de agenda van Ricardo Jacobs alias dj Rico leeg, voorziet Roel Kessels van Stage Crew dat hun markt pas als laatste aantrekt en zijn alle decoratieopdrachten bij WOWballonnen stopgezet.

"De winkel is nog wel geopend", vertelt Judith Andriessen van WOWballonnen. "De omzet is natuurlijk wel drastisch gekelderd. Ik heb normaal drie medewerkers in dienst en die zitten nu thuis. Ik kan het alleen bolwerken. Ik verwacht dat alles pas in september weer gaat aantrekken, al hoop ik natuurlijk dat alles snel weer normaal wordt." De huidige crisis dwingt ook Andriessen tot creatief denken. Zo worden sinds kort bestellingen aan huis bezorgd. "Mensen kunnen bij ons gewoon ballonnen bestellen. Dat wordt wel gedaan, maar er zijn geen feestjes en daardoor hebben mensen minder ballonnen nodig." Andriessen hoopt daarnaast op steun van de overheid. "Iedereen in onze branche heeft het zwaar. Op beide regelingen van de overheid kan ik aanspraak maken. Het helpt een beetje, maar gemakkelijk is het niet. Tot die tijd gaan we proberen om op andere manieren omzet te creëren. Je probeert veel verschillende dingen in deze tijd."

De optredens van dj Rico zijn tot augustus bijna allemaal gecanceld. "Ik ben momenteel Henny Huisman", zegt de Venrayse dj met een glimlach. "Ik lach momenteel wel als een boer met kiespijn. Een lege agenda is natuurlijk nooit een goed teken. Ik heb nog het geluk dat ik geen duur pand hoef te huren."
Jacobs had in deze periode zijn vakantie gepland, afspraken had hij in maart en begin april dus niet staan. "Ik zou drie weken naar Azië gaan, maar dat is niet doorgegaan. Ik heb daardoor wel een kleine buffer opgebouwd. Als die op is, teer ik snel in op de reserves." Ook de dj heeft daarom aangeklopt bij de gemeente Venray. "De cultuur- en evenementensector heeft het zwaar. Omdat ik relatief weinig kosten heb, red ik het wel en anders ga ik andere manieren bedenken om geld te verdienen. Ik heb het vooral te doen met kroegeigenaren en andere ondernemers met torenhoge vaste lasten. Zij zijn echt in een slecht film beland." De kalender van Jacobs werd al vroeg leeg door de coronacrisis. "Kroegen voelden de bui al hangen en huurden geen dj meer in. Daardoor zat ik al vaker thuis. Ik verwacht dat ik pas eind augustus weer een volle agenda heb. Ook gaat voorlopig ook een streep door bruiloften en andere feesten en partijen."

De huidige crisis is een flinke strop voor Roel Kessels van Stage Crew. Het bedrijf verzorgt normaliter licht en geluid voor feesten, festivals, beurzen en andere evenementen, maar momenteel ligt alles stil. "We zijn keihard getroffen", zegt Kessels eerlijk. "Ik heb normaal gesproken vier medewerkers in dienst en ook de vrachtwagens, verzekeringen en huur moeten gewoon betaald worden. Het personeel werkt momenteel nog wat achterstallig onderhoud weg, maar daarna wordt het steeds lastiger. We verzorgen onder meer nog videostreams voor uitvaarten, maar ons werk ligt voor 99 procent stil. Het kabinet heeft gelukkig ook voor ons maatregelen getroffen."

Kessels runt gelukkig een gezond bedrijf dus hij kan wel wat klappen opvangen. "Wij denken altijd in oplossingen in plaats van problemen." Hij verwacht dan ook dat zijn bedrijf de crisis wel doorstaat. "We weten er altijd wel een draai aan te geven. Gelukkig hebben we met carnaval nog volop kunnen draaien, maar het festivalseizoen zal voor het grootste gedeelte in het water vallen. Gelukkig is ons werk ook onze passie en hobby dus we zullen er altijd voor blijven knokken ook in moeilijke tijden."

Onlangs werd ook duidelijk dat de Flashback 80's & 90's in De Witte Hoeve niet doorgaat op zaterdag 18 april. De organisatoren Jop Franssen en Mees Janssen hielden al rekening met de afgelasting van het feest. "We hebben nog geen nieuwe datum, zeer waarschijnlijk verplaatsen we het feest naar 2021", vertelt Janssen van Social Events.

Evenementen- en feestbranche wordt hard geraakt
Afbeelding