Rhandy de Lannooy tijdens een showworstelevenement.
Rhandy de Lannooy tijdens een showworstelevenement. Foto: Ana Smakman

Rhandy de Lannooy

Duisburg | Showworstelen. Bij veel mensen in Nederland gaat er bij die term geen lampje branden. Toch is de sport in Duitsland en met name de Verenigde Staten gigantisch. Worstelaars als Hulk Hogan verdienen er bakken met geld mee. Ook oud-Venraynaar Rhandy de Lannooy beoefent de sport. Speciaal voor het showworstelen is de 31-jarige De Lannooy naar Duitsland verhuisd. "Ik train bijna dagelijks bij wXw Wrestling Academy in Essen. Ik word nog steeds beter en blijf groeien in deze sport."

Anders dan bij een normale worstel- of bokswedstrijd is bij showworstelen de winnaar voorafgaand aan het gevecht al bepaald. "Dat krijgen we van de organisator te horen. Er is altijd iemand de goedzak en er is een slechterik. Overigens wint de goedzak niet altijd. Op een avond zijn namelijk meerdere gevechten en dat zou het allemaal erg voorspelbaar maken voor de bezoekers." De showworstelaars voeren in de ring een soort theaterstuk op om het publiek te vermaken. Uiteindelijk gaat er dus iemand 'knock-out'. "Er is niet een vast script of iets dergelijks. Iedere worstelaar heeft wel een eigen eindactie. Dat kan bijvoorbeeld een spectaculaire trap zijn. We horen vooraf hoelang een gevecht maximaal mag duren en de winnaar voert tegen het einde zijn eindactie uit."

Ook is het bij showworstelen gebruikelijk dat er meer dan twee worstelaars tegelijkertijd in de ring verschijnen. "Ik heb gevechten gedaan met maximaal zes personen. Er worden dan ook teams gevormd. Het is vaak best uitdagend om er een mooi geheel van te maken. Iedereen heeft speciale moves en die ken je ook wel van elkaar. Daar kun je dan tijdens het gevecht op inspelen. Ieder duel in de ring is anders en dat maak het wel speciaal."

De Lannooy vecht onder de naam Randy van der Wolff. "Dat is eigenlijk vrij makkelijk te verklaren. Van der Wolf is de meisjesnaam van mijn moeder. Iedere worstelaar heeft zijn eigen shownaam. Die naam is ook erg belangrijk, want je wordt geboekt op je naam. Mijn shownaam moet bij zoveel mogelijk mensen bekend zijn. Fans zoeken ook op mijn shownaam." Ondanks dat hij traint in Duitsland komt De Lannooy het vaakst in actie in Nederland en Belgiƫ. Toen in Essen onlangs het grootste toernooi van Europa werd georganiseerd, stond hij aan de zijlijn. "Ik ben nog niet aan dat niveau toe. Daar was echt de top van de wereld aanwezig. Zelf ben ik nog te onbekend om op dat niveau te acteren. Hopelijk sta ik er zelf ooit."

De Lannooy kwam toevalligerwijs met showworstelen in aanraking. "Ik wilde een collega toevoegen als vriend op Facebook en toen zag ik dat hij aan showworstelen deed. Via hem ben ik met de sport begonnen. Showworstelen is eigenlijk mijn grote passie sinds mijn twaalfde, maar ik wist niet dat je de sport ook in Nederland kon beoefenen." De oud-Venraynaar begon met showworstelen in Amsterdam bij Pro Wrestling Holland. "Ik heb daar auditie moeten doen en uiteindelijk werd ik toegelaten." Hij trainde een half jaar lang drie keer per week in de hoofdstad. "Daarna werd er nog maar een keer per week getraind en toen zijn we verder gaan kijken. Ik kwam uiteindelijk uit in Essen en daarna ben ik ook in Duisburg gaan wonen. Ik heb voor Duisburg gekozen, omdat ik dan toch nog dicht in de buurt van mijn familie en vrienden in Venray ben. In het begin was het wel wennen in Duitsland, hoor. Ik woon alleen, dus het contact met thuis mis je in het begin wel. Als je langere tijd op jezelf woont, gaat dat uiteindelijk steeds beter. Ik heb mijn weg hier wel gevonden."

De fanatieke showworstelaar traint dagelijks in Essen. Er wordt getraind op de niveaus beginner, intermediate en advanced. "Het beginnersniveau sla ik tegenwoordig over. Dan ga ik meestal fitnessen en wat andere dingen voor mezelf doen. Op de twee andere niveaus kan ik nog voldoende leren. Ik merk dat ik nog niet aan mijn plafond zit, dat motiveert wel om door te blijven gaan."

Showworstelaar verhuist voor sport naar Duitsland

De Lannooy woonde van zijn vijfde tot 21ste levensjaar in Venray. Zat op voormalig basisschool De Flierefluiter en later op het Raayland College. "Daarna ging ik naar Nijmegen voor studie, maar ik ben altijd in de logistiek blijven werken. Ik werk fulltime in Heijen. Bij mijn huidige werkgever ben ik begonnen als orderpicker, maar tegenwoordig werk ik op kantoor. Ik heb het er erg naar mijn zin." De showworstelaar begon zijn sportloopbaan als kickbokser. Hij kwam onder meer in actie bij Quin Gym in Venray. "Daar ben ik al een tijd niet geweest, moet ik bekennen. Ik heb ook een tijd lang in Cuijk gekickbokst, maar ik zou het showworstelen niet meer willen inruilen voor kickboksen."

Tijdens de coronacrisis is het voor De Lannooy niet vanzelfsprekend dat hij met zijn Duitse auto de grens mag passeren. "Ik heb een formulier gekregen dat ik naar Nederland mag om te werken." Ook moet De Lannooy improviseren om in vorm te blijven. "Alle speeltuintjes in Duitsland zijn gesloten. Daar kon ik op rekstokken nog wel wat krachtoefeningen doen, maar dat zit er voorlopig niet in. Nu moet ik thuis improviseren om toch op niveau te blijven. Het is in deze sport heel belangrijk om een uitstekende conditie te hebben. Die moet ik sowieso op peil houden, anders is het eerste gevecht na de crisis zo voorbij."

De afgelopen weken zijn er ook enkele shows geschrapt, waar De Lannooy aan zou deelnemen. "Twee evenementen zijn al niet doorgegaan. Dat is natuurlijk balen. Er zit op dit moment niks anders op dan afwachten. Je wilt graag weer de ring in, maar eerst moet het virus onder controle zijn."

Afbeelding