Ankie Billekens vuurt een schot af op doel namens Manual.
Ankie Billekens vuurt een schot af op doel namens Manual. Foto: Henk Lammen

Manual mist 'zekere' titel

Venray | Met nog drie duels op het programma waren de handbalsters van Manual hard op weg naar het kampioenschap in de tweede klasse B. Vanwege de coronacrisis zette de Nederlandse handbalbond vorige week een streep door het handbalseizoen. Er worden geen kampioenen gekroond en er zijn geen degradanten. "Het is erg jammer, maar we hebben wel begrip voor de situatie. Het beteugelen van deze crisis is veel belangrijker dan onze ambities", vertelt handbalster Ankie Billekens.

Het laatste competitieduel van Manual stond gepland voor zaterdag 4 april. Rapiditas 2 zou in sporthal De Wetteling in Venray de tegenstander zijn. Die ploeg werd eerder dit seizoen verslagen met 28-24. "We hadden twee punten voorsprong op achtervolger Overpelt uit België en ons doelsaldo was veel beter. We mochten zelfs één van de drie wedstrijden verliezen dus we waren het kampioensfeest al aan het plannen." Dat Manual al was begonnen met het organiseren van de festiviteiten wordt duidelijk aan de hand van de stand. De Venrayse equipe won achttien van de negentien wedstrijden en werd slechts één keer verslagen. Ook resterende tegenstanders werden dit jaar over de knie gelegd. Bevo 4 en SVVH verloren namelijk met respectievelijk 45-12 en 23-18 van Manual. "Ondanks dat we het gehele seizoen werden geplaagd door blessures bleven we goed presteren."

Volgens Billekens is haar ploeg dan ook klaar om te promoveren naar de eerste klasse. "We hebben dinsdagavond digitaal overleg gehad met de ploeg en we hebben besloten om promotie naar de eerste klasse aan te vragen. Mocht de aanvraag worden goedgekeurd, dan staan we voor een mooie uitdaging. Spelen in de eerste klasse vraagt toch andere dingen van onze ploeg." Toch kan ook Billekens niet genoeg benadrukken dat het belangrijk is dat eerst het coronavirus de wereld uit wordt geholpen. "Dat is nu het belangrijkste. Voor iedereen zijn het vreemde tijden. Blijf gezond zou ik zeggen."

De afgelasting door de handbalbond betekent tevens dat het eerste mannenteam van Manual zich handhaaft in de eerste klasse. De Venrayse ploeg werd vorig seizoen kampioen in de tweede klasse.


Zekerheid voor alle volleybalclubs

Venray | Nevobo, de Nederlandse volleybalbond, heeft deze week duidelijkheid verschaft voor alle volleybalclubs in Nederland. Besloten werd dat alle koplopers promoveren en degraderen is niet mogelijk. Eerder ging er al een streep door het resterende programma.

Plannen voor titelfeest Manual waren al gesmeed

De volleybalsters van ActiveRooy waren volop in de race voor het kampioenschap, maar blijven als nummer twee in de tweede klasse J. Koploper Olsredlem/Brovoc 2 promoveert naar de eerste klasse.
Het eerste team van Set Up blijft ook volgend jaar actief in de promotieklasse. De ploeg bivakkeerde dit seizoen in de middenmoot van de promotieklasse C, promotie naar de derde divisie was daardoor nooit aan de orde.
De mannen van ActiveRooy waren bezig aan een zwaar seizoen in de tweede klasse H. De ploeg stond laatste met slechts drie punten, maar handhaaft zich door het besluit van de bond.