De drie bijeen in de 'coronavergadering'.
De drie bijeen in de 'coronavergadering'. Foto: Rikus ten Brücke

'Iemand moet besturen'

VENRAY | Vijf minuten en twintig seconden duurde dinsdagavond 31 maart de kortste raadsvergadering ooit in Venray. De raad, vertegenwoordigd in de persoon van CDA-raadslid Bram Jeurissen uit Ysselsteyn, keurde zonder woorden de hamerstukken die burgemeester Luc Winants voorlegde, goed. Ook griffier Sophie Boere was in de zaal, alsmede een gemeentelijke bode en de fotograaf van Peel en Maas. "Het voelde wat surrealistisch", zei
Jeurissen.


De raadsvergadering, die dinsdag pal aan de historische bijeenkomst voorafging, duurde met slechts enkele seconden nog korter. Maar daarvan kan worden gezegd dat die nooit is begonnen. Want toen Winants constateerde dat alleen raadslid Jeurissen aanwezig was en derhalve het quorum (minimaal aantal personen dat aanwezig moet zijn, red.) ontbrak, opende hij even later de tweede vergadering.
Natuurlijk was dit geen normale gang van zaken. Maar door de coronacrisis zijn bijeenkomsten vanwege besmettingsgevaar in de ban gedaan. Er zijn mazen in de wet dat de raad toch in ondertal besluiten kan nemen. Die zijweg nam Winants in samenspraak met de acht fracties dinsdag.

Tevens werd afgesproken met zo min mogelijk mensen in de raadzaal te vertoeven. Een raadslid werd uitverkoren om mede geschiedenis te schrijven. De keuze viel op het jongste CDA-raadslid Bram Jeurissen (33), die, zoals afgesproken, keurig akkoord ging met de hamerstukken.
"Dit is iets wat je nooit meemaakt", zei Jeurissen na afloop. "Erg vreemd om daar in je eentje te zitten. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat dingen door kunnen gaan. Er stonden bijvoorbeeld enkele bestemmingsplanwijzigingen op de agenda. Blijven die liggen, dan kunnen mensen met bijvoorbeeld nieuwbouw niet vooruit. Iemand wil in Oostrum een bedrijfsruimte realiseren. Met dit besluit kan hij nu verder. Iemand zal toch het land moeten besturen." Waarom juist Jeurissen werd uitverkoren, kan griffier Sophie Boere precies uitleggen. "Er was met de fracties afgesproken het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden door voor het jongste raadslid te kiezen. Er zijn inderdaad jongere raadsleden, maar die zegden om persoonlijke omstandigheden af. Zo kwamen we bij Bram uit. Die zegde meteen toe."

Zo bleef Venray onverkwikkelijke taferelen bespaart zoals in Venlo, waar vorige week voor dezelfde vergaderprocedure werd gekozen. Daar ontstond gekibbel wie als raadslid mocht aanschuiven. De fractievoorzitters van de PVV en 50PLUS kwamen woensdag toch naar de raadsvergadering, terwijl ze daar niet nodig waren.

Maar hoe nu verder in Venray? Boere: "De bedoeling is dat de commissievergaderingen van 21, 22 en 23 mei met behulp van video worden gehouden. Op dit moment wordt hard gewerkt om dat op tijd klaar te hebben. De commissieleden nemen allemaal van thuis uit deel aan de vergaderingen. De kijker thuis kan het allemaal volgen." Digitaal vergaderen was eerder wettelijk niet toegestaan. Maar deze week stemde het kabinet in met een spoedwet die dat wel mogelijk maakt.

Winants sloot dinsdag de historische en kortste raadsvergadering ooit af met de gebruikelijke woorden, die dit keer toepasselijker waren dan ooit tevoren: "Ik sluit deze vergadering in het vertrouwen dat ons werk het welzijn van de gemeente Venray en haar burgers mag bevorderen. Velen vertrouwen daarbij op Gods zegen."

Keuze viel op jong raadslid vanwege besmettingsgevaar
Afbeelding