Start bestrijding rups aanstaande

VENRAY | Corona of geen corona, de eikenprocessierups trekt er zich niets van aan. De eitjes in veel eikenbomen in Venray zijn weer gelegd. Dat betekent dat, zoals afgesproken, de eerste ronde van preventieve bestrijding aanstaande is. Naar verwachting begin april zal dat gaan gebeuren.

Dat laat het college weten aan Toon Kerkhof, die vroeg om een update van de aanpak van de plaagrups voor dit jaar. De bestrijding voor dit jaar is in lijn met werkwijze zoals die in de evaluatie van 2019 is afgesproken, kreeg het raadslid van Venray Lokaal als antwoord. De nieuwe wijze van bestrijden werd in januari in een bericht aan de gemeenteraad verwoord.
Tot een andere aanpak werd besloten omdat de overlast van de rups vorig jaar de pan uit rees. De vele klachten en meldingen van inwoners konden niet adequaat worden afgehandeld. De haren van de rups kunnen irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als ze worden ingeademd, kan dat zelfs levensbedreigend zijn. Om de overlast terug te dringen wordt dit jaar vooral ingezet op de preventieve bestrijdingsmethode. De eiken in de kom van Venray en de dorpskernen komen daarvoor in aanmerking, alsmede de bomen die langs belangrijke fietsroutes in het buitengebied staan.

'Op dit moment monitort de aannemer dagelijks de eitjes zodat hij in de gaten kan houden wanneer ze uitkomen en op basis daarvan het juiste bestrijdingsmoment kan bepalen', laat het college weten. 'Vlak voor de eerste bestrijdingsronde worden de inwoners via de sociale media op de hoogte gesteld'. Ook is op de gemeentesite de nieuwe bestrijdingskaart zichtbaar. Daarop is te zien welke bomen preventief worden behandeld.
Onlangs zijn in samenwerking met het IVN, IKL en Venrayse basisscholen nestkasten opgehangen om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken zoals de koolmees. Een maatregel op de langere termijn is het terugdringen van het aantal eikenbomen in de gemeente.