Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Sterevents wil schuiven met kermis

Oirlo | De aftrap van het kermisseizoen zou op zaterdag 9 mei plaatsvinden in Oirlo, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus gaat de eerste kermis van 2020 niet door. Ook de kermis in Geijsteren, gepland op 30 mei tot en met 2 juni, staat op de tocht. Een flinke streep door de rekening van kermisexploitant Willy Sterrenberg (foto) van Sterevents.


De ondernemer uit Oostrum organiseert voor het tweede jaar op rij de kermissen in de kerkdorpen van Venray. "Vanwege de coronacrisis moeten we creatief zijn. Samen met Oirlo ben ik nu aan het kijken om de kermis te verzetten en Geijsteren hoopt dat de kermis op
1 juni alsnog kan plaatsvinden."

De kermis van Oirlo gaat op de oorspronkelijke datum dus sowieso niet door. Sterrenberg heeft een oplossing aangedragen, waardoor de kermis van zaterdag 13 tot en met dinsdag 16 juni alsnog georganiseerd kan worden. "Dan valt de kermis van Oirlo tussen die van Leunen en Heide in. Het zou een oplossing kunnen zijn, maar wellicht worden de maatregelen tegen die tijd weer aangepast of verscherpt. We zijn in ieder geval voornemens om de kermis naar een later tijdstip te verschuiven." Niet alle dorpen denken met de exploitant mee. "Oirlo is in mijn ogen een voorbeeld van hoe het wel moet. Veel dorpen zeggen gewoon hun kermis af en schuiven het op naar volgend jaar. Daar heb ik dit jaar niks aan. We krijgen al harde klappen. Daarom ben ik blij met Oirlo. Zij denken mee over alternatieven."
Het werk van Sterrenberg ligt momenteel helemaal stil. Alle kermissen in Nederland zijn afgelast en er is zelfs nergens plek voor zijn oliebollenkraam. "We hebben nog wat achterstallig onderhoud kunnen plegen, maar dat is ondertussen ook al klaar. Mijn personeel stond in de startblokken om deze kant op te komen, maar ik heb tegen de jongens moeten zeggen dat ze in Polen kunnen blijven."
Het lijstje afgelastingen van Sterrenberg is lang. Zo zou hij in Arcen, Spakenburg, Haarlem, Almelo, Surhuisterveen en Veendam staan. "Onze toptijden zouden nu eigenlijk moeten aanbreken. Rond Hemelvaart, Pasen, Pinksteren en Koningsdag hebben wij het normaal gesproken erg druk. Dat valt nu allemaal weg."
Zodra de maatregelen versoepeld worden, hoopt Sterrenberg zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen gaan. Mocht de kermis in Geijsteren begin juni toch door kunnen gaan, dan kan hij snel aan de slag. "We kunnen in een nacht een half pretpark opbouwen als het nodig is, maar dat we nu harde financiële klappen krijgen, lijkt me duidelijk. Mijn vaste lasten lopen gewoon door."