Paul Kronenberg:
Paul Kronenberg: "De coronacrisis geeft veel stof tot nadenken." Foto: Persfoto

'Corona treft letterlijk iedereen'

Venray | “'Iedereen heeft twee levens. Het tweede begint op het moment dat je beseft dat je er maar één hebt'. Deze quote van Confucius krijgt met de coronacrisis een nieuw momentum. Het virus zorgt voor instabiliteit, twijfel, angst, zet de wereld op z'n kop. Ik ben in Kerala in India waar, sinds 25 maart, een 21 dagen lange lockdown is ingegaan die 1,3 miljard mensen treft."

Dat zegt ontwikkelingswerker Paul Kronenberg (51)). De geboren en getogen Venraynaar was afgelopen vrijdag zo attent om Peel een Maas te feliciteren met het 140-jarig jubileum. Hij onderhoudt al jaren een nauwe band met de redactie, en de redactie met hem. Het was meteen een goede gelegenheid om de wereldreiziger te vragen hoe de situatie is in zijn thuisland van nu, India. "Nou, wat ons meteen opvalt is dat we geen vliegtuigen meer horen, het gehele vluchtverkeer, internationaal en nationaal, is stilgelegd. Ook het gehele openbare transportsysteem, de treinen, de metro en de bussen, ligt stil. Het is een onwerkelijke situatie."

Kronenberg woont momenteel in Kerala, waar hij samen met zijn blinde Duitse vriendin Sabriye Tenberken de drijvende kracht is achter het kanthari-instituut, een non-profitorganisatie die personen opleidt die te maken hebben gehad met ongunstige sociale omstandigheden, waaronder lichamelijke handicaps, armoede, oorlogsstrijd.

"Dagelijks zijn we in contact met vele van de 226 kanthari alumni die in 48 verschillende landen wereldwijd zich voor sociale doelen inzetten. En, wat denk je: ook bij ons is er maar een centraal en gemeenschappelijk gespreksthema: corona. Dat virus treft letterlijk iedereen. Corona kent geen grenzen. Corona is in Venray, hier in India, in Afrika, in Zuid-en Noord-Amerika. Overal... ."

Kronenberg geeft een paar voorbeelden van verhalen van binnen hun project opgeleide mensen. "Faruk uit Gulu in het noorden van Uganda is bijvoorbeeld begonnen om gehoorlozen in zijn community met de aanbevelingen van het Wereldgezondheidsorganisatie WHO vertrouwd te maken. Afstand houden, je handen vaak wassen, adviezen die heel simpel klinken, maar niet voor mensen die niet kunnen horen."

"Of Robert Malunda. Hij is blind, leeft in een sloppenwijk in Bulawayo in Zimbabwe, waar hij blinden traint in mobiliteit- en oriëntatietechnieken. Hij moest lachen over de aanbevelingen van de WHO. Meerdere keren per dag 20 seconden handenwassen met zeep? Hoe moeten wij dat doen? We hebben gebrek aan water. En zeep is een luxe, die hier amper iemand kan veroorloven."

Nog een voorbeeld: "Akhilesh leeft in de Sanjay-sloppenwijken in Delhi. In deze relatief kleine wijk wonen 50.000 mensen... Dicht op elkaar, in kleine huisjes. Social distancing? Hoe moet dat hier werken? Ik woon met twee broers op veertien vierkante meter en dan hebben wij het nog 'ruim' . Er zijn families met acht kinderen die eenzelfde ruimte moeten delen."

Maar dan naar het project in Kerala. Ook dat heeft natuurlijk te lijden onder het coronavirus. "We hebben de start van de nieuwe cursus, die in mei zou beginnen, uitgesteld. De nieuwe datum is nog onbekend. We kunnen daarmee natuurlijk pas starten als de veiligheid voor iedereen gegarandeerd kan worden. Het aat in de komende weken spannend worden.. 170 miljoen mensen in India leven van ongeveer 1,50 euro per dag en dat bedrag verdienen ze alleen als ze werken. Nu moeten ze thuisblijven. Ze hebben geen werk, geen geld, geen eten, dat is momenteel hun realiteit. Ze maken zich niet zo druk over het coronavirus, ze hebben meer angst om te sterven bij gebrek aan voedsel."
De wereld staat letterlijk op z'n kop. Ook in India. " We hebben besloten om de 21 dagen lockdown te gebruiken om iedere dag een kort bericht van onze kantharis, waar dan ook ter wereld, op onze Facebookpagina te publiceren. Over hoe corona het leven voor hen beinvloedt en wat zij nu of op langere termijn (kunnen) doen. Als lezers van jullie dat interessant vinden, dan kunnen ze kijken op www.facebook.com/kantharis."

Paul Kronenberg denkt even na. "Weet je wat het is? Mijn gedachten zijn bij iedereen die direct door het virus betroffen is, maar ook bij hen die zich inzetten om de zieken te helpen, zij die ervoor zorgen dat er genoeg te eten is, dat er schoon water uit de kraan komt, dat we stroom en internet hebben en ga zo maar door. Dat zijn de echte helden. Dat geldt in India, maar ook in Nederland. De crisis geeft veel stof tot nadenken. 'Iedereen heeft twee levens. Het tweede begint op het moment dat je beseft dat je er maar één hebt'. Confucius zei het al. Het is nu de tijd om na te denken wat we met ons enige leven dat we hebben allemaal kunnen doen. Ik wens iedereen heel veel sterkte en hoop dat deze crisis snel genoeg voorbij mag zijn en dat we dan een 'World 2.0' starten waarin iedereen meetelt! Met hartelijke groeten uit India."

Afbeelding