Op de foto v.l.n.r.: onbekend; priester Wim Muijsers; Piet Muijsers; Anna Maria Muijsers-Weijs.
Op de foto v.l.n.r.: onbekend; priester Wim Muijsers; Piet Muijsers; Anna Maria Muijsers-Weijs. Foto: Oude foto

Pater dr. W. Muijsers

Venray | Pater dr. W. Muijsers MSC werd op 20 augustus 1872 geboren in Merselo als zoon van Jakobus en Hendrina Muijsers-Hendrix. In april 1885 vertrok hij naar Tilburg om in het pas gevestigde missiehuis van de missionarissen van het H. Hart zijn priesterstudies te beginnen.

Twee jaar later moest hij al voor drie jaren naar Antwerpen en nadien kwam hij terecht in Chezal-Benoit in Midden-Frankrijk. Hier doorliep hij ook zijn noviciaat, deed er professie op 16 november 1892 en vertrok naar Issoudun voor de studie filosofie die hij in 1894 beëindigde. Omdat de jonge congregatie nog maar over weinig paters beschikte, werd de frater scholastiek voor drie jaren aangesteld om in Tilburg les te geven,. Daarna mocht hij zijn theologische studies afmaken in Antwerpen en Rome. In de Italiaanse hoofdstad ontving hij ook op 1 april 1899 de priesterwijding. Intussen had hij in de eeuwige stad een doctoraat in de theologie behaald. In 1899 kwam hij terug naar Tilburg om tot 1902 als leraar en studieprefect te werken. Aansluitend werd hij overste van het theologicum te Leuven. Van 1905-1911 was hij novicemeester te Arnhem en keerde vervolgens weer terug naar Tilburg. Op 15 september 1911 werd hij op het kapittel te Rome gekozen tot generaal-assistent en econoom. In 1920 keerde hij naar Nederland terug als novicemeester, maar werd van 1924 tot 1927 eerste overste van het nieuwe missiehuis te Driehuis. Daarna was hij van 1927 tot 1939 provinciaal-econoom te Tilburg. In 1939 werd hij rector in Koningsbosch bij de Zusters van het Kostbaar Bloed en in 1948 rector van Huize De Burgt te Eindhoven.

In 1952 vertrok hij naar het studiehuis te Brummen. Een leven van veel verhuizen, reizen en trekken. In 1916/1917 bezocht hij ook nog als generaal-visitator Indonesië en de Filippijnen. Een druk leven, waarbij hij met zijn sterk geestelijke instelling en helder verstand kans zag veel te doen voor de spiritualiteit van veel religieuzen en leken. Hij vond ook nog tijd voor het schrijven van geestelijke artikelen en voor het oprichten van het tijdschrift 'Ons geestelijk leven'. Op 16 november 1962 vierde hij in Brummen zijn 70-jarig professiefeest te midden van veel familieleden, waaronder zijn 89-jarige broer. Op 3 augustus 1966 overleed hij na een kortstondige ziekte in de hoge leeftijd van bijna 94 jaren in het ziekenhuis te Zutphen. Op de foto v.l.n.r.: onbekend; priester Wim Muijsers; Piet Muijsers; Anna Maria Muijsers-Weijs.

Foto: privécollectie Huub en Nelly Peeters-Willemssen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray