Hans Thomassen was kind aan huis bij Peel en Maas in de Grotestraat.
Hans Thomassen was kind aan huis bij Peel en Maas in de Grotestraat. Foto: Jolijn van Goch

'Op donderdag was ik niet welkom'

Venray | Nieuwsblad Peel en Maas voelt voor Hans Thomassen al zijn gehele leven vertrouwd. De Venraynaar kent de familie Van den Munckhof dan ook goed. Als buurjongen was hij kind aan huis bij de boekhandel, drukkerij en uitgeverij aan de Grotestraat in Venray. "Ik kwam er graag", vertelt Thomassen. "Het was een hele expeditie voor mij als kleine jongen. Het maken van een krant was vroeger een hele opgave en dat proces vond ik altijd bewonderenswaardig."

Thomassen was op de meeste dagen welkom bij de drukkerij, maar hij wist dat hij het bedrijf op donderdag beter kon vermijden. "Dan was het alle hens aan dek en erg hectisch. Peel en Maas verscheen destijds namelijk op vrijdag en op donderdag werden de pagina's in het lood opgemaakt. Er sneuvelde weleens een loden vorm en dan was het even niet zo gezellig in de drukkerij."

De rasechte Venraynaar heeft louter goede herinneringen aan Peel en Maas en aan de familie Van den Munckhof. Tot na de Tweede Wereldoorlog woonde de familie Thomassen naast de familie Van den Munckhof. "Ik had veel contact met Wim, Dick en Toon. Zij waren wel iets ouder, maar dat ging eigenlijk altijd goed. Tijdens de oorlog is ons huis volledig verwoest. We moesten een tijdlang schuilen in de kelder bij Van den Munckhof. Na de Tweede Wereldoorlog zijn we naar de overkant van de straat verhuisd en daar is later ook de kledingzaak gevestigd. Zelf ben ik later, zoals veel mensen wel weten denk ik, de meubelzaak gestart. En die bestaat nog steeds, al wordt de zaak aan de Wilhelminastraat tegenwoordig door mijn zoon Luc gerund."

Na de Tweede Wereldoorlog schoten de gebroeders Van den Munckhof nog te hulp. Volgens Thomassen zorgde het drietal voor verse melk voor het gezin Thomassen. "Ik had jongere zusjes en we hadden in die tijd veel melk nodig, maar dat was alleen maar op de bon te verkrijgen. Toon, Dick en Wim regelden altijd wel iets voor ons. Dat gebeurde bij mijn weten lang niet altijd legaal."

Thomassen heeft veel bewondering voor Van den Munckhof Print & Media. "Een paar weken geleden ben ik nog op bezoek geweest op het Keizersveld. Het voelt nog echt als een familiebedrijf en die bedrijven worden helaas steeds schaarser. Daarnaast is het heel bijzonder dat Peel en Maas nog steeds een abonnementenkrant is die wekelijks verschijnt. Die zijn in Nederland volgens mij bijna uitgestorven. Ik zou zeggen: 'Peel en Maas ga zo door'. Uit de krant blijkt ook wel dat Peel en Maas veel vertrouwen heeft van de mensen in de gemeente Venray. Het voelt ├ęcht als onze Peel en Maas. We hebben behoefte aan Venrays nieuws. Het klinkt gek, maar ik kijk ook altijd naar de rouwadvertenties. Ook dat wil je graag bijhouden. Dankzij Peel en Maas blijf je op de hoogte van het laatste nieuws."

'De familie Van den Munckhof stond voor ons klaar'

Als trouwe lezer kan Thomassen dan ook niet wachten om iedere donderdag de krant te lezen. "Meestal fiets ik al vroeg naar de zaak toe. Ik weet dat de krant daar altijd vroeg wordt bezorgd. Dan ben ik meteen op de hoogte. Thuis krijg ik de krant altijd pas later op de dag, maar Peel en Maas ligt de hele week op de keukentafel, dus ik blader er nog geregeld in."

Ook vindt Thomassen het bewonderenswaardig dat Peel en Maas blijft vernieuwen. "De uitstraling van de krant verandert en ook het redacteurenteam wisselt. Dat is goed voor een krant, het komt tot nieuwe inzichten."

Toen de redactie van Peel en Maas nog was gevestigd in de Grotestraat was Thomassen ook altijd als een van de eersten op de hoogte van het laatste nieuws. "Bij ons thuis in de winkel was het altijd: 'Hedde 't al geheurd?' of 'Wa witte gij d'r van?' De nieuwtjes kwamen eigenlijk altijd via Wim van den Munckhof. Hij tikte met twee vingers op de typemachine sneller dan ik met tien. Ook had ik veel bewondering voor Sjang d'n Drukker. Hij moest bijna blad voor blad drukken op donderdag. Een flinke klus en het lukte toch altijd weer."

Toch zorgen ook de vaste gezichten van Peel en Maas volgens Thomassen voor continuïteit in het familiebedrijf. "Toen ik vorig jaar las dat Han Siebers en Antoon Jansen vijftig jaar in dienst waren, toen fronste ik echt mijn wenkbrauwen. Zulke lange dienstverbanden zie je tegenwoordig bijna nergens. Dat wil wel zeggen dat het bij Van den Munckhof wel goed zit. Ik kan met nog herinneren dat Antoon en Han bij Peel en Maas kwamen werken. Dat zij er nu nog steeds werken, is een groot compliment waard." Ook voor de huidige bezetting van Van den Munckhof Print & Media heeft Thomassen een duidelijke boodschap: "Jullie bedrijf is een dikke felicitatie waard."

Afbeelding