Jan van Stelten, een van de trouwe bezorgers, wordt getrakteerd op jubileumgebak vanwege 140 jaar Peel en Maas.
Jan van Stelten, een van de trouwe bezorgers, wordt getrakteerd op jubileumgebak vanwege 140 jaar Peel en Maas. Foto: Han Siebers

'Zonder bezorgers geen krant'

Venray | Voor de abonnees is het de gewoonste zaak van de wereld: elke donderdag(avond) ligt Peel en Maas bij hen op de mat. Maar staat ooit weleens iemand stil bij de weg die Peel en Maas aflegt tussen het moment dat het weekblad gedrukt is en het moment dat het bezorgd wordt? Waarschijnlijk niet. En toch is de verspreiding en bezorging een cruciale factor.


Want hoeveel interessants Peel en Maas ook bevat, de abonnee kan dat pas tot zich nemen als het blad bezorgd wordt. Directeur Christ van den Munckhof prijst zich gelukkig dat zijn krant door eigen bezorgers bij de abonnees wordt afgeleverd.


"We hebben alles in eigen hand. De lijntjes zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen, bijvoorbeeld als er een bezorger ziek is of er klachten zijn. Onze abonnees kunnen hun klachten doorbellen, maar beter nog is om ze via onze servicerubriek op onze website te geven. Dan zorgen we ervoor dat de krant zo snel mogelijk wordt nabezorgd."


Nieuwsblad Peel en Maas wordt in Gennep bij Janssen Pers in de vroege donderdagmorgen gedrukt. Daarna wordt de krant gebundeld bij Van den Munckhof op Keizersveld bezorgd. Vervolgens gaan Jan van Stelten en Peter Meirmans vanaf 6.00 uur op weg om de kranten af te leveren bij de bezorgers. Van Stelten doet dat in de kerkdorpen, Meirmans in Venray zelf.


"We hebben zo'n 75 bezorgers die trouw elke week op pad gaan om Peel en Maas bij de abonnees in de bus te doen", weet Van den Munckhof. "Jong en oud. De ene is gepensioneerd, de ander een scholier. Zij zijn heel belangrijk voor ons, want zonder bezorgers geen krant. Onze bezorging is een spil in de hele keten, het eindpunt van een lang proces. Van lege krant naar eindproduct. Peel en Maas dient uiterlijk om 19.30 uur bezorgd te zijn."


Liesbeth Verheijen en Christ van den Munckhof zijn de aanspreekpunten voor de bezorgers. "Tot op heden lukt het ons om voldoende bezorgers te vinden, maar nieuwe blijven altijd nodig. Iedereen vanaf dertien jaar is bij ons welkom."


'Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt', luidt een bekend gezegde. "Natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden over onze bezorgers. Op bijna 10.000 abonnees hebben we gemiddeld schat ik nog geen vijftien bezorgklachten per week. De bezorgers krijgen dan een mail waarna de krant alsnog wordt bezorgd. We gaan wel altijd na waarom een krant niet is bezorgd. Dat we echt maatregelen moeten nemen tegen een bezorger, komt maar heel zelden voor."


Ook op de kerkdorpen worden de kranten bij de bezorger thuis afgeleverd. "De gemiddelde bezorgtijd per route is één à anderhalf uur. In de kerkdorpen ligt het iets anders omdat de afstanden er wat groter zijn."


Ondanks de coronacrisis gingen ook vandaag weer alle bezorgers om pad om Peel en Maas bij de abonnees te bezorgen.


"Daarom, en natuurlijk ook vanwege het 140-jarig jubileum, hebben we ze verrast met twee gebakjes met daarop het logo van 140 jaar Peel en Maas. Want zij verdienen onze waardering. Wekelijks gaan ze door weer en wind op pad om het laatste lokale nieuws op de deurmat te laten ploffen. Chapeau!"