Jos Waals houdt Peel en Maas vijftien jaar later opnieuw tegen het licht.
Jos Waals houdt Peel en Maas vijftien jaar later opnieuw tegen het licht. Foto: Willem Menting

'Peel en Maas toont leiderschap'

Venray | Tijdens het 125-jarig jubileum gaf Jos Waals als burgemeester van Venray zijn visie op nieuwsblad Peel en Maas. Nu, vijftien jaar later, kijkt hij terug op die periode en houdt hij de oudste krant van Venray opnieuw tegen het licht: "Ik had geen ongelijk. Ik zei dat Peel en Maas moest kiezen voor een multimediale aanpak om te kunnen overleven en die stap heeft de krant duidelijk gemaakt. Peel en Maas bestaat nog steeds."

Waals heeft een duidelijk beeld over regionale en landelijke kranten. Bij landelijke kranten zijn volgens de Venraynaar twee tendensen. "Sommige dagbladen blijven maar zenden. Dat doen ze zowel in de gedrukte versie als in de digitale versie. Volgens mij is dat een vergissing en past dat niet meer in het huidige digitale tijdperk. De Telegraaf, AD en NRC Next zijn daar voorbeelden van. Dergelijke kranten zullen dan ook wel het eerste verdwijnen, is mijn verwachting. Dan heb je nog dagbladen die kiezen voor een zogenaamde crossmedia-aanpak. Deze bladen zoeken contact tussen redacties en hun publiek. Gaan online en offline in gesprek met de lezers en staan open voor kritiek. De Volkskrant, Trouw en tot op zekere hoogte ook NRC zijn daar goede voorbeelden van. Zij nodigen hun lezers ook uit voor discussie en debat. De regionale kranten als De Limburger staan het meest onder druk. Als het al geen bijwagens zijn van nationale kranten, worden ze regionaal weggedrukt door lokale kranten als Peel en Maas. Ook het gemis van een multimediale-aanpak zullen op termijn dodelijk zijn voor met name De Limburger. Ik denk dat die 2025, zelfs als bijwagen van De Telegraaf, niet haalt."
Lokale kranten en media duiken volgens Waals gretig in het gat dat wordt achtergelaten door de regionale dagbladen. "Ik denk dat daar een boterham in te verdienen is. Het is wel van belang dat ze zich concentreren op de band met hun lezers, kijkers en luisteraars. Je moet zoeken naar uitwisseling van informatie tussen journalisten en het publiek."
Waals is van mening dat de multimediale aanpak van Peel en Maar ertoe heeft geleid dat de lokale Venrayse krant de laatste vijftien jaar is doorgekomen.

"Ondanks de concurrentie van Hallo Venray. Dat huis-aan-huisblad is slechts georiƫnteerd op alleen maar zenden wat de blanke middenklasse in Venray zou moeten kopen en neemt verder kritiekloos mededelingen van derden over. Dat houdt wel een keer op. Hallo Venray is een krant die laat zien hoe je niet met nieuws omgaat en Peel en Maas laat zien hoe je lokaal met nieuws om kunt gaan. Het pakket krant, lokale tv, Facebook, Instagram en Twitter biedt mogelijkheden voor een nog actievere crossmedia-aanpak. En daarnaast kan Peel en Maas inspelen op het gat dat De Limburger achterlaat. Tot mijn genoegen zie ik dat in Peel en Maas, zij het voorzichtig, ook die kant uitgaat met kritische columns en redactionele artikelen waar de voors en tegens van lokale ontwikkelingen worden besproken. Je wint vertrouwen als je als lokaal nieuwsmedium leiderschap vertoont. Dat is waar de huidige samenleving om vraagt. Vertel je lezers, kijkers en luisteraars echt belangrijk is en kies daarnaast voor een crossmedia-aanpak. Beperk dat niet alleen tot de verkiezing van sportman of -vrouw van het jaar of de ondernemersprijzen, maar breidt dat stap voor stap uit naar belangrijke lokale thema's. De discussie over de supermarkten en intensieve veehouderij zijn daar goede voorbeelden van. Naast ingezonden brieven, zou Peel en Maas ook bekende Venraynaren kunnen uitnodigingen om een column te schrijven over een actueel onderwerp." Waals vindt daarnaast dat Peel en Maas moet denken aan de minderheden in de gemeente. "Waarom zou Peel en Maas geen samenvatting van de hoofdartikelen via de socialmediakanalen verspreiden in het Pools, Arabisch, Turks of Syrisch? Peel en Maas moet voorkomen dat het een weekblad wordt voor de blanke elite en oog houden voor de minderheden." Toch is hij blij met de huidige krant. "Dat het Peel en Maas nog beter mag gaan de komende vijftien jaar als crossmediabedrijf. De huidige krant is een mooi resultaat van een prima initiatief dat 140 jaar geleden is genomen." Daarnaast moest Waals nog wat bekennen. "Voor het slapen gaan kijk ik eerst even naar Peel en Maas tv. Pas als ik een rondje gekeken heb, geef ik mijn vrouw een kus."

Afbeelding