Demonstratie met een telescoopkraan.
Demonstratie met een telescoopkraan. Foto: Jolijn van Goch

RTL Z filmt in Venray

Venray | In het kader van de restauratie van de Sint-Petrus’ Bandenkerk was de commerciële zakenzender RTL Z afgelopen vrijdag te gast in Venray. Voor het programma Doe maar duurzaam werd vastgelegd hoe door Bouwbedrijf Koenen en Van Rattingen Kraanverhuurbedrijf de nieuwe trappen in de kerktoren gehesen worden.


Twee werknemers van Bouwbedrijf Koenen werden met behulp van een hijskraan naar boven gebracht. De nieuwe trappen zijn nog niet helemaal gereed, vandaar dat er met behulp van een ijzerbalk werd gedemonstreerd hoe de trappen straks naar boven begeleid worden.
Het monteren van de trappen in de toren is noodzakelijk om een veilige toegankelijkheid van de klokken te bewerkstelligen.


Dit is met het oog op toekomstig onderhoud een van de facetten van het restauratieproject ‘Rondje Kerk’. Het kraanverhuurbedrijf verhuurt twee soorten kranen: een mobiele torenkraan en een telescoopkraan. Voor de werkzaamheden in de kerktoren wordt gebruik gemaakt van de laatste soort hijskraan.


De telescoopkraan wordt vooral ingezet bij hoge gebouwen en het hijsen van zwaar materiaal, maar ook bij bijvoorbeeld het hijsen van piano’s en dergelijken. De telescoopkranen uit het kranenpark van Van Rattingen hebben een capaciteit tot 100 ton. De mobiele torenkraan wordt met name ingezet bij repeterend werk.


RTL Z is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële 24-uurs zender van RTL Nederland. De zender zendt op werkdagen veelal financieel-economisch nieuws uit. In de avondprogrammering en in het weekend zijn documentaires te zien over thema’s als techniek, innovatie, bedrijven, lifestyle en financiën. Een van deze programma’s is Doe maar duurzaam, waarin er bij verschillende bedrijven wordt gekeken hoe het ervoor staat met de duurzaamheid.


De opnames bij de Grote Kerk in Venray zijn vanaf 2 mei 2020 te zien in het programma Doe maar duurzaam op RTL Z. Na de uitzending worden de opnames uiteindelijk ook gepubliceerd op YouTube.

Foto boven: Demonstratie met een telescoopkraan door Koenen en Van Rattingen. Twee werknemers worden naar boven gehesen. Inzetje: Alex van Rattingen, directeur van het bedrijf Van Rattingen, voor de camera.
Foto's: Jolijn van Goch.

Afbeelding
Afbeelding