Venray krijgt op vrijdag 4 september 2020 voor de vierde keer de BinckBank Tour op visite.
Venray krijgt op vrijdag 4 september 2020 voor de vierde keer de BinckBank Tour op visite. Archieffoto Peel en Maas

Twijfels kwellen BB Tour Venray

VENRAY | Voor het vierde jaar krijgt Venray de BinckBank Tour op visite. Op vrijdag 4 september om precies te zijn. Die dag meldt zich naar alle waarschijnlijkheid weer een sprintend profpeloton op de Stationsweg, waar voor het tweede jaar op rij de finishboog staat. Maar onzekerheden kwellen de organisatie Stichting Wielerpromotie Venray (SWV).


Op de eerste plaats is het de vraag in hoeverre het coronavirus een spaak in het wiel gaat steken. Mag en kan een dergelijk evenement, waar duizenden mensen op afkomen, dan al worden gehouden? In het verlengde daarvan is er de onzekerheid of bedrijven en ondernemers, die als sponsoren de kas deels vullen van de SWV, dit jaar geld gaan stoppen in de Nederlands-Belgische etappewedstrijd?
SWV-voorzitter Maurice Ambaum zit wat de organisatie betreft momenteel in een vacuüm. "Mensen hebben nu wel wat anders aan hun hoofd. Voorlopig is alles opgeschort. Bij potentiële sponsors hoeft je nu echt niet langs te gaan.

Op dit moment weten we dat dit jaar op vrijdag 4 september de finish op de Stationsweg is. Veel meer mogelijkheden in Venray zijn er niet. De laatste 800 meter van de etappe moet de weg recht zijn en zonder een rotonde. De route zoals die rond en in Venray moet gaan lopen, is uitgetekend. Ook is duidelijk dat de gemeente Venray 49.000 euro bijdraagt."
Dat bedrag is een verdubbeling ten opzichte van de drie voorgaande jaren dat de BB Tour Venray aandeed.
Over de zevendaagse profwedstrijd, onderdeel van de UCI ProTour, is op dit moment nog niet veel meer bekend dan dat in Dokkum op maandag 31 augustus de eerste etappe wordt verreden en op zondag 6 september de eindstreep op de Muur van Geraardsbergen in België ligt. En ook dat donderdag 3 september de vierde etappe start in Blankenberge en finisht in Ardooie. Een dag later zet de wielerkaravaan koers naar Venray. Waar voor de vijfde rit het startschot wordt gegeven (vorig jaar was dat in het Belgische Riemst, red.), is nog niet bekend.
Dan de financiën. Daar zijn zorgen over. Ook bij de politiek die besluit of de gemeente jaarlijks de portemonnee moet blijven trekken.
De afgelopen drie jaar was de bijdrage in totaal 99.000 euro. "Dat wil niet zeggen dat dat neerkomt op 33.000 euro per jaar", zegt Ambaum. "Aanpassen van de infrastructuur kostte ons zo'n 35.000 euro, zodat we jaarlijks rond de 23.000 euro overhielden. Dat bedrag wordt nu verdubbeld."
De gemeenteraad keurde in november de verdubbeling alleen voor dit jaar goed. Voor meer geld wordt uitgetrokken wil de raad een financieel overzicht van de afgelopen drie jaar en wat de economische effecten zijn van drie jaar BB Tour voor Venray.

Die evaluatie laat zien dat BB Tour-editie van vorig jaar SWV een verlies opleverde van bijna 30.000 euro. Een jaar eerder mocht de penningmeester een bescheiden plus van ruim 2700 euro noteren. De terugval is vooral te wijten aan de vrije val van de sponsorinkomsten. Bedroegen de sponsorinkomsten in het eerste jaar nog 81.000 euro, in 2018 hadden bedrijven en ondernemers daar 60.500 euro voor over, vorig jaar nog maar slecht 25.000 euro.
De totale begroting van SWV zit rond de 125.000 euro, waar BB Tour-organisator Golazo met 75.000 euro de grootste hap uit neemt. Het verlies kan nog meer oplopen als de toegezegde subsidie van 25.000 euro van de Euregio achterwege blijft. Dat bedrag is nog niet betaald. De provincie Limburg besloot op het laatste moment niet de 15.000 euro bij te dragen, waar SWV al rekening had mee gehouden. Ambaum blijft ondanks onzekere tijden positief ingesteld. "Miljoenen mensen kijken op tv live naar het laatste uur en naar de samenvattingen. (NOS, L1, Eurosport en de Belgische zenders VRT, RTBF en VTM zenden uit, red.) De media-aandacht is groot. Ook in de kranten. En de hotels in de regio zitten helemaal vol. Zelfs Hotel Cuijk van Van der Valk zit voor het grootste deel vol."

Hij is ervan overtuigd dat met het binnenhalen van de BB Tour Venray daarmee zijn uitstraling aanzienlijk vergroot. Ambaum liet al eens berekenen dat de mediawaarde van al die tv-minuten neerkomt op een bedrag van zo'n 400.000 euro. Hoe dat dan economisch te vertalen valt, is onduidelijk. Ofwel: wat de positieve financiële impact voor Venray is, is moeilijk te duiden en staat in het evaluatierapport dan ook niet omschreven.

Afbeelding