Reizigers zetten treinen Arriva weer onderaan

Reizigers zetten treinen Arriva weer onderaan

OOSTRUM | De Maaslijn staat nog steeds laatste in Nederland als het gaat om klanttevredenheid. Kennisinstituut Crow uit Ede doet daar jaarlijks onderzoek naar. De Arriva-treinen die van Roermond via Oostrum, Vierlingsbeek en Boxmeer naar Nijmegen rijden, kregen weliswaar een 7,1 van de reizigers, dat was niet voldoende om de 63ste en laatste plaats aan een andere spoorlijn over te doen.

Crow vraagt reizigers om rapportcijfers te geven voor verschillende onderdelen van de Maaslijn, tevens kunnen ze verbeterpunten aangeven. De treinreizigers op de Maaslijn klagen vooral over een gebrek aan zitplaatsen. Daarbij zijn ze van mening dat er meer treinen zouden moeten rijden.
Op de Maaslijn is ook het op tijd rijden van de treinen en treinuitval een veelgehoord kritiekpunt. De lijn door Limburg, Brabant en Gelderland kampt al jaren met problemen. De treinen zitten vol met studenten die in de meeste gevallen naar Nijmegen reizen. Doordat een groot deel van het traject maar uit enkel spoor bestaat, moeten tegemoetkomende treinen op elkaar wachten. Een kleine vertraging leidt dan al snel tot een sneeuwbaleffect. Het spoor krijgt in 2024 bovenleiding, waardoor er dan elektrische en betrouwbaardere treinen kunnen rijden.
Uit het rapport van Crow blijkt dat de Maaslijn in vergelijking met eerder onderzoek van een 7,2 naar een 7,1 is gedaald. In Nederland zijn vijftien regionale treindiensten. Vier ervan, waaronder de Maaslijn, kwamen slechter uit de bus dan een een jaar eerder. De best scorende regionale treindienst is die van Zwolle-Kampen met een 8,0.