Jan Zwarthoed stond maandagmiddag met zijn viskraam op de Grote Markt.
Jan Zwarthoed stond maandagmiddag met zijn viskraam op de Grote Markt. Foto: Willem Menting

Video: 'Erg geschrokken van reacties'

Venray | De traditionele weekmarkt in Venray ging afgelopen maandag in aangepaste vorm toch door. Ondanks de noodverordening, die sinds vorige week ook in Noord-Limburg van kracht is, konden de diverse kooplui hun waren aan de man en vrouw brengen. Dat was mogelijk omdat de markt werd verspreid over het Gouden Leeuwplein, Grote Markt, Henseniusplein en Schouwburgplein. Het doorgaan van de markt stuitte op flinke weerstand bij veel inwoners van de gemeente Venray.


Ook Jan Zwarthoed stond met zijn vishandel op de markt. De ondernemer uit Valkenswaard is al 65 jaar een vertrouwd gezicht op de Venrayse weekmarkt. "Ik heb een vaste klantenkring en die mensen weten mij ook deze week goed te vinden", vertelt Zwarthoed.

Toch beseft hij dat het een lastige tijd is. De marktkoopman heeft dan ook maatregelen getroffen. "Ik heb een markering op de grond aangebracht. Zo weten mijn klanten dat ze afstand moeten houden. We houden ons netjes aan de richtlijn van het RIVM." Toch is Zwarthoed ook geschrokken van sommige reacties. "Toen ik de reacties van mensen las op het bericht dat de weekmarkt zou doorgaan, ben ik echt geschrokken. Wij voeren ook maar ons werk uit en hebben een thuis een gezin te voeden. Er moet toch brood op de plank komen. Toch blijven veel mensen weg. Alleen mijn vaste klanten komen langs."

Toch wordt de Venrayse markt komende maandag opnieuw aangepast. Burgemeester Luc Winants legt uit dat de non-foodkramen voorlopig van de pleinen verdwijnen. "Het is belangrijk dat mensen nog steeds verse producten kunnen kopen op de markt. De markt voorziet in de dagelijkse voorziening van voedsel en dat mogen we niet wegnemen." Ook is markt volgens de burgemeester rustig verlopen. "De marktkooplui hebben zich uitstekend aan de eisen gehouden en hebben zelf ook maatregelen getroffen om klanten op gepaste afstand te houden. De bezoekers hielden zich netjes aan de afspraken. Als we dat samen doen, werkt het perfect. De markt moet ook in deze tijd kunnen."

Afbeelding