Onderzoek drugs bij tbs'er loopt nog


OOSTRUM | Het onderzoek naar een tbs-patiënt van kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum, bij wie 380 pillen dexamfetamine zijn aangetroffen, loopt nog volop. Dat laat een woordvoerder op vragen van deze krant weten. Vorige week werd de pillenvondst in de kliniek bekend.

De tbs'er bekende 22 februari bij het personeel dat hij harddrugs had gebruikt. Uit nader onderzoek bleek de man in bezit te zijn van 380 pillen. De Rooyse Wissel deed aangifte tegen de man.
Dexamfetamine is een medicijn dat op recept verkrijgbaar is voor mensen met ADHD. De pillen zorgen voor een verhoogde aandacht en een betere stemming bij de gebruiker. Zonder recept is dexamfetamine een recreatieve drug zoals amfetamine of MDMA.
Hoe de man de drugs naar binnen heeft kunnen smokkelen, is nog onbekend. Wel wil de woordvoerder van de kliniek kwijt dat alles wordt gedaan om smokkelwaar buiten de deur te houden. "Zoals bekend vinden toegangscontroles plaats. Patiënten worden bij terugkomst in de kliniek na verlof gecontroleerd. Ze worden gefouilleerd en moeten door een poort 'piepvrij' naar binnen. Spullen worden bij die poort ter controle op een bagageband gelegd. Frequent zijn er kamercontroles, ook onaangekondigd. Ook in de gezamenlijke ruimtes. Medewerkers zijn hiervoor ook getraind. Daarnaast vinden urinecontroles plaats die eveneens onaangekondigd kunnen gebeuren. Regelmatig worden drugshonden ingezet bij controles. Ondanks alles is het goed te weten dat een tbs-kliniek geen gevangenis is, maar een behandelkliniek. Bovendien zijn patiënten en hun bezoekers vaak zeer inventief en volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Denk aan bijvoorbeeld smartwatches. Het is een illusie om een instelling 100 procent vrij van contrabande (smokkelwaar red.) te krijgen."