Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Sportcompetities door crisis ten einde


Venray | De korfbal-, handbal-, tafeltennis-, en basketbalcompetities zijn vroegtijdig beëindigd. Dat hebben de vier bonden besloten naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de Nederlandse zwembond (KNZB) heeft alle competities geschrapt.

'Alle geplande wedstrijden in (het tweede deel van) de veldcompetitie worden dit seizoen afgelast, evenals alle toernooien en evenementen, behorend bij de veldcompetitie. Over de afwikkeling van de veldcompetitie - dus rangschikking en promotie- en degradatieregeling - besluit het KNKV uiterlijk maandag 6 april, dezelfde einddatum die eerder aangekondigd is voor wat betreft de afwikkeling van de zaalcompetitie', schrijft de bond op zijn website.

'Naar aanleiding van de nieuwe informatie over de bestrijding van het coronavirus ziet de Nederlandse Basketball Bond zich genoodzaakt alle basketbalcompetities voortijdig te beëindigen', vult de basketbalbond aan op zijn website. 'De landelijke voorjaarscompetitie wordt beëindigd. In de landelijke seniorencompetities volgt geen promotie naar pf degradatie uit de verschillende klassen en evenmin van en naar de afdelingsklassen', meldt de tafeltennisbond.
'Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen', laat de KNZB weten. 'Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime'.

Ook Nederlandse handbalbond was stellig: 'Er worden geen kampioenen aangewezen en de promotie-degradatieregeling zal dit seizoen niet worden toegepast'. De beslissing is een hard gelach voor de handbalsters van Manual. De Venrayse ploeg was hard op weg naar het kampioenschap, maar een titelfeest is er nu niet in Venray.

Over het doorgaan van de voetbal- en hockeycompetities bestaat nog onduidelijkheid. Beide bonden houden voorlopig de gestelde richtlijn aan en schrappen tot en met 6 april alle activiteiten. Of de bal na 6 april weer gaat rollen, is onduidelijk. De nieuwe richtlijnen van het kabinet, die gelden tot 1 juni, zijn niet van toepassing voor sportevenementen. Om die reden houdt de KNVB hoopt dat de voetbalcompetities op een of andere manier toch uitgespeeld kunnen worden. Ook de hockeybond wacht voorlopig de ontwikkelingen af. Ook de paasraces op Raceway Venray zijn afgelast. De races waren gepland op 13 april.