Gijs Schapendonk (links) met een van de bossen bloemen.
Gijs Schapendonk (links) met een van de bossen bloemen. Foto: Rikus ten Brücke

60.000 bloemen voor senioren in zorglocaties

Venray | Een bloemetje bezorgen bij zorgpersoneel en senioren in de regio. Het idee van Ronde Tafel 160 Venray-Horst was simpel. De uitvoering had wat meer voeten in aarde, maar uiteindelijk werden er afgelopen dinsdag 6.000 boeketten (zo'n 60.000 bloemen, red.) uitgedeeld in de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas.

"De actie is geïnspireerd op het werk van collega-ondernemer Igor Stel", vertelt Gijs Schapendonk van Ronde Tafel 160. "We hebben de handschoen nu opgepakt en hebben bloemen bezorgd bij verschillende zorglocaties in Vneray, Horst en Bergen. In de gemeente Venray hebben we onder meer een bezoekje gebracht aan VieCuri, Dichterbij, Vincent van Gogh, 't Zorghuus in Ysselsteyn en Zorghuis Smakt. De bloemen zijn voor de medewerkers in de frontlinie en voor bewoners die het nu zonder bezoekjes moeten doen van bekenden. We hebben de bloemen niet fysiek afgegeven natuurlijk. We hebben tijdens de verspreiding vanzelfsprekend rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM."

Schapendonk kreeg veel hulp van lokale ondernemers. "Ik heb gebeld met Joris van der Velden en Ine Poels van Intratuin en Deborah van Oyen van September Bloemsierkunst en dat leverde al snel resultaat op. Gebroeders Weijs Gerbera (America) en bloemkwekerij Hesen (Meterik). "De tegemoetkoming die de Ronde Tafel daarvoor aan hen wilde geven, gaan de beide ondernemers schenken aan een nog nader te bepalen goed doel."

De actie van Ronde Tafel 160 Venray-Horst was bedoeld als klein gebaar, maar de reacties waren volgens Schapendonk overweldigend. "Mensen stonden met tranen in de ogen aan de deur. Een bosje bloemen is natuurlijk een klein gebaar, maar het geste betekent veel voor de ouderen en het verzorgend personeel. Een deze crisistijd moeten we net iets vaker naar elkaar omkijken. Als we dat samen blijven doen komen we ook deze coronacrisis door dat weet ik zeker."