Vervolg pagina 3


D66 verbiedt bouw XXL-centra niet

Venray | De acht Venrayse fracties kregen van Peel en Maas twee vragen voorgelegd over megadistributiecentra in Venray. In het kort kwamen ze op het volgende neer: Mogen er nog XXL-centra in Venray bij komen en kunnen die eventueel worden gebouwd op het nog aan te leggen bedrijventerrein De Spurkt? Hieronder een bloemlezing.

VVD, Harrie van Oosterhout: "Lastig is om zonder dat een vraagstuk van alle kanten belicht wordt, op voorhand stelling te nemen. Mij lijkt dat iedereen het gevoel krijgt dat er wel heel veel logistieke centra zijn in de regio en Venray. Of dat dan betekent dat er geen meer bij kunnen, kan ik niet zo snel beantwoorden. Zeker is wel dat deze groei niet oneindig door kan gaan."

CDA, Toon Loonen: "De regio Noord-Limburg (Venray-Gennep-Venlo) is de logistieke hotspot van Nederland. Wij zijn niet op voorhand tegen de bouw van XXL-centra. Niet alles zal overal op bedrijventerreinen kunnen. Wel zegt het CDA dat op nieuwe daken zoveel mogelijk zonnepanelen moeten komen. Wat ons betreft wordt De Spurkt een gemengd terrein, waar ruimte is voor bestaande bedrijvigheid om door te ontwikkelen."

SP, Jan Hendriks: "Geen nieuwe XXL-centra meer. We maken ons namelijk nogal kwetsbaar met betrekking tot de werkgelegenheid. Ze nemen relatief veel ruimte in en per saldo leveren ze weinig werkgelegenheid op. Daarnaast roepen al die centra nogal wat verkeersbewegingen op. Onze snelwegen lopen vol. Je maakt je het minst kwetsbaar door met name in te zetten op diversiteit. Die blokkendozen, die niet op De Spurkt mogen komen, zijn gewoon niet mooi."

Venray Lokaal, Tino Zandbergen: "Voor XXL-centra heeft Venray niet veel plaats meer. Daarvoor is alleen nog De Spurkt beschikbaar. Daar pleiten wij voor maakindustrie. Er wordt beweerd dat die logistieke centra veel banen met zich meebrengen. Het is onduidelijk hoeveel extra arbeidsmigranten daarvoor nodig zijn en waar die dan gehuisvest moeten worden. Hoeveel banen in het hogere en midden segment leveren die centra op? Op nieuwe 'dozen' moeten wel verplicht zonnepanelen komen."

D66, Daan Janssen: "Maakindustrie en kennisintensieve bedrijven krijgen onze voorkeur boven XXL-centra. De regio Venray staat bekend als een logistieke sector waar veel Venraynaren werk vinden. De komst van grote distributiecentra, wel duurzaam met zonnepanelen, sluit D66 niet uit. De Spurkt is ook bedoeld om Venrayse bedrijven de ruimte te geven. D66 verbiedt de bouw van grote centra niet."

Pro Venray, Joep Gielens: "Nee, geen nieuwe XXL-centra meer in Venray. Het landschap is daarmee al genoeg aangetast. Dus ook niet op De Spurkt waar wordt ingezet op hoogwaardige innovatieve bedrijven en instellingen. Een te eenzijdige focus op agrofood en logistiek maakt je als gemeente kwetsbaar. De XXL-centra leveren naar verhouding weinig werkgelegenheid op voor onze inwoners. Wel voor arbeidsmigranten."

PvdA, Henk Bisschops: "Het houdt voor Venray betreft een keer op. Er staan hier meer dan genoeg 'grote dozen'. We zijn te veel gefocust op logistiek, waardoor we wel erg afhankelijk worden. Het levert relatief weinig arbeidsplaatsen op. Er moet ook ruimte zijn voor kennisintensieve bedrijven. Een groot logistiek bedrijf (XXL) op De Spurkt maakt dat zo goed als onmogelijk."

Samenwerking Venray, Martin Leenders: "Niemand wil XXL-centra hebben, maar ze zijn wel nodig. Alvorens een nieuw distributiecentrum op De Spurkt mag landen, zou je wel in Venray kritisch moeten kijken naar de beschikbaarheid van ruimte op bestaande bedrijventerreinen. Maak als gemeente afspraken over aantal arbeidsplaatsen per vierkante meter en help eerst mensen met een uitkering aan werk."