Buurtcirkels slagen voor proef en mogen door van B en W

VENRAY | De twee buurtcirkels die sinds drie jaar actief zijn in de omgevingen Landweert-Brukske en Veltum-Centrum krijgen een vervolg. Dat besloten burgemeester en wethouders van Venray, die concluderen dat de drie proefjaren gunstige resultaten hebben opgeleverd.

Die resultaten staan beschreven in een rapport van Maud Engels, beleidsmedewerker wmo van de gemeente Venray. De buurtcirkelproef werd in 2016 opgezet nadat Wonen Limburg constateerde dat er, als gevolg van de veranderingen in de zorg, een toename van sociale (GGZ) problematiek in de wijk was.

Het is een Engels concept dat in Nederland wordt uitgerold door Pameijer uit Rotterdam. Pameijer ondersteunt kwetsbare mensen met psychosociale of psychiatrische problemen of een (licht) verstandelijke beperking. Dat doet de instantie op de terreinen van opgroeien, opvoeden, wonen, werken, vrije tijd of sociale contacten en noemde het Buurtcirkel. Omdat Wonen Limburg in Venray een groot woningaanbod heeft en er veel cliƫnten wonen met een GGZ-problematiek, stemde de gemeente in met deelname aan een gezamenlijke pilot in Venray. In de praktijk komt het erop neer dat een groep van negen tot twaalf personen, die bij elkaar in een buurt of wijk wonen, elkaar ondersteunt. Ze hebben allemaal een hulpvraag en de bedoeling is dat ze met deelname aan de Buurtcirkel een nieuw netwerk opbouwen. Uit de proef blijkt onder meer dat ze met elkaar afspreken voor sociale activiteiten of helpen bij dingen die ze moeilijk vinden. Positieve effecten zijn een groter zelfvertrouwen, meer zelfstandigheid en het sneller maken van eigen
keuzes.

De buurtcirkels worden begeleid door speciale coaches die door Synthese en MEE worden geleverd. Vrijwilligers zorgen voor verder ondersteuning. Bij twaalf deelnemers die langer dan een jaar bij de buurtcirkel betrokken zijn, is de gemiddelde afname van individuele begeleiding per week 4,5 uur, een jaarlijkse besparing van 13.760 euro.