D66 en PV: dialect op plaatsnaambordjes

Venray | Je ziet ze steeds meer in Nederland, plaatsnaambordjes in het dialect. In Friesland is dat inmiddels de normaalste zaal van de wereld, in Zuid-Limburg van hetzelfde laken een pak. Als het aan D66 en ProVenray (PV) ligt, gaat dat ook in Venray gebeuren.

Het idee is afkomstig van D66-fractieleider Daan Janssen. Hij heeft zijn plannetje verpakt in een motie om het college aan te sporen dat verder uit werken. ProVenray onderschrijft de motie van Janssen, die meer fracties wil verleiden tot steun. Waarom zo'n bordjes? "Het dialect is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed en de lokale identiteit van onze gemeente", legt Janssen uit. "Tijdens de prinseninstallatie van afgelopen 22 februari in de schouwburg, bood de burgemeester elke carnavalsclub een plaatsnaambord aan met de dialectnaam van het dorp erop. Daar regeerden iedereen enthousiast op. Omdat in meer Limburgse gemeenten al dergelijke borden staan, zou dat ook in Venray moeten kunnen."
Janssen wil dat het college in overleg met de dertien dorpen een plan uitwerkt. Voor elk dorp moeten twee borden beschikbaar komen, voor Venray acht. De schrijfwijze van de dialectnaam moet in overleg met de desbetreffende dorpen gebeuren. Of het bord een vervanging moet zijn van het huidige kombord of een aanvulling, daar is Janssen nog niet over uit.
De motie staat voor de raadsvergadering van dinsdag 31 maart op de agenda. "Maar ik denk dat we hem verschuiven naar een latere datum", zegt Janssen. "In deze bijzonder en moeilijke tijden is de motie mogelijk minder gepast."