Afbeelding
Foto: Eigen foto

Afstandleren vanaf een zolderkamer

LEUNEN | Gijs Jeuken uit Leunen is wiskundedocent op de jenaplanschool van Metameer in Boxmeer. In normale omstandigheden meldt hij zich netjes dagelijks in het schoolpand aan de Stationsstraat om de lessen op te pakken. In deze coronatijden is nu bijna niets meer normaal. Zo geeft hij sinds maandag 16 maart geen les meer op school, nadat die op slot ging. Jeuken geeft nu onderricht in zijn zolderkamertje in Leunen. Ook partner Sietske, eveneens docent, en hun twee jonge kinderen zijn deze dagen thuis.

Door Henk Baltussen

Nee, Jeuken hoeft zijn laptop niet te openen aan de keukentafel, zoals sommigen van zijn collega’s dat moeten. Hij kan zich boven terugtrekken om zijn leerlingen via de digitale snelweg bij te blijven spijkeren en te begeleiden. “De laptop is van school, er zitten app-groepen in, ik maak gebruik van Skype en FaceTime en heb boeken meegenomen. Op die manier probeer ik de leerlingen zo goed mogelijk te blijven helpen. Het is soms wat improviseren, maar op zich werkt het goed. Afgesproken is dat de docenten wekelijks minstens een keer telefonisch contact hebben met de leerlingen van de mentorklas. Zo contact blijven houden, is belangrijk."

'Ik bel de leerlingen wekelijks een keer'

"De ouders vinden dat ook fijn, merken we. Tevens evalueren we elke vrijdag met het speciale coronateam dat op school is opgericht. Dat team verzamelt input van onder andere leerlingen en ouders. Waar lopen ze tegenaan, wat zou beter kunnen? Op die manier blijven we de begeleiding verbeteren."
De Leunenaar is sinds acht jaar werkzaam bij Metameer. Voordien zocht hij tevergeefs naar een baan als gymdocent in het speciaal onderwijs. Na te zijn omgeschoold tot wiskundeleraar gingen er wel deuren open.
Dit schooljaar is hij voor het eerst mentor van een examenklas. Dat de examenperiode nu op een heel andere manier moet worden ingevuld, accepteerde Jeuken snel. "Toen die zondagavond het besluit viel dat de scholen dicht moesten, was mijn eerste gedachte hoe het verder moest met mijn 27 examenleerlingen. Er werd vervolgens op school direct een organisatie opgezet die met afstandleren aan de slag ging. Wij kwamen meteen met alle wiskundeleraren bijeen. Welke opdrachten kunnen we de kinderen nu al geven, zodat ze tenminste aan de slag kunnen? Vervolgens kunnen we het nu verder uitrollen. Er is geen keuze, je ontkomt er niet aan."
Jeuken zit niet van negen tot vijf op zijn zolderkamer te werken. Afgelopen dinsdag was hij op school om de schoolexamens voor te bereiden. Daar zijn nu speciale regels voor bedacht vanwege de coronamaatregelen.

'Je zit nu eenmaal thuis, op elkaars lip'

"Maar de organisatie thuis vergt ook tijd. Normaal passen opa en oma op. Dat voelt nu niet goed, dus houden we de kinderen thuis. Soms ontkom je er daarom niet aan dat een vraag van een leerling wat langer blijft liggen. Je zit nu eenmaal allemaal thuis, op elkaars lip. Dat kan hier ook wel eens fricties geven."
Zijn partner Sietske, eerstegraadsdocent aardrijkskunde op het Gemertse Commanderij College, is ook thuis. In normale omstandigheden was dat ook het geval geweest, maar ze heeft zwangerschapsverlof. 19 februari beviel ze van Revi. Daarbij loopt Juna van bijna twee in huis rond.
Jeuken paste zich snel aan de situatie aan. "Wel merk ik dat het lastig is dat je niet naar leerlingen toe kunt om ze te vragen hoe het is. Ze moeten dat nu zelf aangeven. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Het lesgeven op afstand gaat de meeste leerlingen goed af. Leerlingen die van nature al moeite hebben met lessen volgen, hebben dat in deze nieuwe situatie ook. Aan de andere kant is er plotseling een nieuwe onderwijsontwikkeling op gang gekomen. Dat biedt zeker kansen voor de toekomst." Maar nu ligt zijn prioriteit bij de 27 eindexamenleerlingen van zijn mentorklas die het vmbo-diploma willen binnenhalen. "Het gros staat er goed voor", zegt Jeuken. "Twee of drie moeten nog flink aan de bak." Dat zullen ze moeten doen op korte termijn. Want dinsdag werd duidelijk dat de eindexamens vanwege de coronaproblematiek zijn geschrapt. De schoolexamens moeten voor 1 juni zijn afgenomen. Aan de hand van die resultaten bepaalt de school welke leerlingen het diploma verdienen en wie niet.

Foto: Gijs Jeuken achter de laptop op zolder, samen met zijn vijf weken oude zoon Revi.