Mes snijdt aan twee kanten bij verhuren pastorie Oirlo

VENRAY | Het kerkbestuur van Oirlo verhuurt sinds twee jaar de leegstaande pastorie in het dorp. Twee jaar terug verliet Harrie te Plate, toenmalig pastoor van Oirlo, na 35 jaar het karakteristieke pand bij de kerk. Sindsdien bewoonden twee families tijdelijk de oude pastoorswoning. De verhuur is een klassieke win-winsituatie.


Huub van Horne volgde twee jaar geleden Te Plate op als pastoor in Oirlo, maar bleef in Blitterswijck wonen. Wat doen we met de pastorie?, was de vraag van het kerkbestuur. De oplossing kwam van de toenmalige penningmeester van het kerkbestuur. Hij zocht tijdelijk onderdak voor zijn familie omdat hij een nieuw huis aan het bouwen was. Een jaar later trok een ander gezin tijdelijk in de oude pastorie. "Op die manier helpen we niet alleen mensen vooruit", zegt Dré Duijf van het Oirlose kerkbestuur. "Het huurbedrag gebruiken we om het oude pand te kunnen onderhouden. Eerder was de pastorie in beeld als dorpshuis. Maar dat is nu van de baan. Daarom kiezen we in overleg met het bisdom voor verhuur. Het pand is weliswaar van het dorp, het bisdom heeft nog altijd de eindbeslissing in wat er met het gebouw mag gebeuren. Een wat vreemde situatie, maar zo is het nu eenmaal. We verhuren de pastorie nu voor maximaal een jaar. Aan mensen die door bijvoorbeeld een verbouwing even klem zitten. Ook mensen van buiten Oirlo zijn welkom. Onlangs kreeg ik een telefoontje uit Blerick."


Maar als de familie Bosch, de tweede huurder van het gebouw, in april de pastorie verlaat, staat de volgende familie in mei alweer op de stoep. Verkoop van de pastorie is niet aan de orde, zegt Duijf. "Dat wil het bisdom niet." In tegenstelling tot Castenray, zijn er geen arbeidsmigranten welkom in de Oirlose pastorie.