Ook bij deze foto (Groen 53 23) zoekt de werkgroep gegevens.
Reacties: info@rooynet.nl of 0478-586833.
Ook bij deze foto (Groen 53 23) zoekt de werkgroep gegevens. Reacties: info@rooynet.nl of 0478-586833. Foto: Oude foto

Rubrieken al jaren een succes

Venray | Oude foto’s maken deel uit van ons erfgoed. Ze brengen een deel van de geschiedenis in beeld. Markante gebeurtenissen, maar eveneens het leven van alledag. Een geboorte; spelende kinderen; schoolfoto’s; een bruiloft; dorpsgezichten; mensen aan het werk. Een schat aan beelden laten ruim honderd jaar geschiedenis aan je voorbij gaan. Duizenden foto’s zijn er in het verleden gemaakt en dat grotendeels in een tijd dat fotograferen nog niet zo algemeen was. Gelukkig zijn veel van deze oude foto’s bewaard gebleven. Sommige mensen verzamelen deze prachtige, oude prenten.

De rubriek 'Oude foto' in Peel en Maas bestaat al sinds begin 1981, toen naar aanleiding van een te organiseren reünie een oude klassenfoto geplaatst werd. Vervolgens deed de redactie van Peel en Maas een oproep om oude foto's met een korte beschrijving in te sturen. Aan deze oproep werd volop gehoor gegeven met het insturen van vooral klassenfoto's.

Op 30 augustus 1982 werd onder de kop 'Foto van vroeger' een foto van de Venrayse KJM uit 1940 gepubliceerd. De rubriek met een oude foto met beschrijving had sowieso geen vast rubriekhoofd. De ene keer bestond de kop uit 'Schoolfoto van vroeger', dan weer 'Foto van vroeger' en eind 1982 werd 'OUDE FOTO'S' gebruikt. In 1986 werd dat 'Oude foto' en dat is het nu nog steeds.

In 1982 begon Jac Laurensse in Peel en Maas rubriek 'Groeten uit Venray', waarin een oude ansichtkaart met een Venrayse afbeelding uitgebreid beschreven werd. Het was geen wekelijkse rubriek, zelfs geen maandelijkse en de rubriek werd na ongeveer vijf jaren opgeheven.

Heel veel oude foto's die Peel en Maas publiceerde, kwamen uit het archief van Venraynaar Jan van der Putten en hij was dan ook vanaf het begin betrokken bij de rubriek. Al vanaf 1975 verzamelde hij, evenals Harrie Coopmans, oude foto's uit de hele gemeente Venray. Jan was amateurfotograaf en nadat hij enkele oude ansichtkaarten in handen had gekregen, was zijn verzamelwoede niet meer te stoppen.

Vele duizenden foto's kreeg hij onder ogen en Harrie Coopmans zocht het verhaal bij de foto. Ruim 25 jaar lang verzorgde hij wekelijks de rubriek met een oude foto in Peel en Maas. Wegens ziekte plaatste hij op 16 november 2006 de laatste foto. Jan overleed op 27 december 2007 en in april 2008 kocht de gemeente Venray voor 10.000 euro zijn complete archief met foto's, negatieven en dia's.

Eind 2007 nam Frans Vermeulen, medewerker van het gemeentearchief, de verzorging van de rubriek in Peel en Maas over. Op 18 juni 2009 stopte hij na twee en een half jaar, maar de redactie van het Venrayse weekblad kon nog putten uit het fotoarchief van Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum. Omdat de rubriek veel lezers wist te boeien en door de redactie van groot belang werd geacht, nam men contact op met het in 1999 opgerichte Historisch Platform Venray (HPV). Dit platform had in 2004 het initiatief genomen voor de Venrayse geschiedeniswebsite RooyNet, die in 2007 gerealiseerd was. Bij het HPV en RooyNet werden de personen gevonden met hart voor de Venrayse geschiedenis.

Op 3 september 2009 plaatste de Werkgroep Historisch Platform Venray/RooyNet de eerste foto. De werkgroep bestond uit Wiedje Nelissen-Wijnhoven, Jan Derikx en Peter Teeuwen uit Venray en Jan Strijbos uit Castenray. Na korte tijd stopte Wiedje en in 2012 nam RooyNet-coördinator May Volleberg de plaats van Jan Derikx in en sindsdien bestaat de werkgroep uit Jan Strijbos, Peter Teeuwen en May Volleberg. In Peel en Maas van 26 maart 2020 plaatste de werkgroep haar de 552ste foto.

De rubriek 'Oude foto' in Peel en Maas bestaat al sinds begin 1981

'Wie, wat, wanneer, waar? is een andere rubriek in nieuwsblad Peel en Maas. Over deze rubriek leest u hieronder meer.

Afbeelding